Skip to content

Ispravljanje zubi prozirnim udlagama

Posted byMarko Grgurić | | Posted inOrtodoncija
Ispravljanje zubi mobilnim aparatićem za zube

Neravni zubi i nepravilan zagriz uzrokuju brojne probleme, a uz to izgledaju prilično neprivlačno. Nijedan osmijeh nije atraktivan i lijep kao skladan, pravilan osmijeh.

Zagriz, funkcija, dugotrajna stabilnost rezultata

Ipak, ispravljanje zubi ne radi se samo zbog ljepote osmijeha, nego i zbog zdravstvenih razloga. Nažalost, “poravnavanje zuba” bez ispravljanja i ukazivanja na nepravilan zagriz i njegove dugoročne negativne posljedice  je vrlo čest slučaj u modernom marketingu koji istinitima čini tvrdnje koje se dovoljno puta ponavljaju. Nepravilan zagriz s neusklađenim prijenosom sile prilikom zagriza uzrokuje probleme kao što su nepravilno trošenje zubne cakline, povlačenje zubog mesa (recesije), nestabilnost rezultata terapije, probleme sa temporomandibularnim zglobom, parodontološke probleme i mnoštvo drugih negativnih posljedica na oralno zdravlje. Favoriziranje jedne vrste aparatića za zube u svrhu prodaje, a nauštrb kvalitete rezultata, je etički neprihvatljivo, a često viđeno. Svaki slučaj potrebno je procijeniti s biomehaničkog aspekta i iskreno predložiti pacijentu najefikasniju vrstu terapije.

Zubi se mogu pomicati raznim vrstama ortodontskih naprava. Svima je poznata upotreba fiksnog aparatića, kao i njegove prednosti i mane. U novije vrijeme ortodontska terapija provodi se i pomoću prozirnih udlaga koje su često nazivane drugim imenima: prozirni apratić za zube, clear aligner, aligner, Invisalign i slično.

Što su prozirne udlage (prozirni aparatić za zube, clear aligner, Invisalign)?

primjer kombinacije alignera i bravica
Primjer kombinacije alignera i bravica

Prozirne udlage (clear aligner, aligner, Invisalign) su mobilni nevidljvi aparatić, kreirane prema 3D skenu pacijentovih zuba s ciljem da aplicira silu na njih te ih tako potiskuje prema novom, pravilnom položaju. Pacijentu se u softwareu isplaniraju pomaci zuba te se za svaki korak izradi udlaga unaprijed. Pacijenti mogu vidjeti svoje zube u softwareu prije početka ortodontske terapije te kako će oni izgledati poslije terapije. Broj udlaga ovisi o težini slučaja koji se razlikuje kod svakog pacijenta.

Ovaj aparatić za zube sve je popularniji kod pacijenata u odnosu na fiksni aparatić za zube. Za to postoji nekoliko dobrih razloga.

Prozirne udlage (clear aligner) – prednosti

Prozirne udlage (clear aligner)

Prva asocijacija na ortodontsku terapiju i ortodonciju često je fiksni ortodontski aparatić s bravicama i žicama. Prozirne udlage (prozirni aparatić za zube, clear aligner, aligner, Invisalign) mijenjaju cijelu paradigmu.

Najveća prednost im je nevidljivost, odnosno neuočljivost prozirnih udlaga na zubima te osoba koja ga nosi ima veliku dozu samopouzdanja. Clear aligner aparatići mijenjaju se svakih dva tjedna ili češće pa stoga niti ne stignu poprimiti bilo kakvu boju te pacijent ima savršeno prozirni aparatić do kraja terapije.

Osim diskretnosti, velika prednost koju ima ovaj aparatić je mobilnost. Pacijent ga sam može ukloniti iz usta, očistiti i vratiti. Stoga, ako imate neki jako važan društveni događaj, možete u tom trenutku biti bez vašeg aparatića.

Koliki broj sati dnevno se nose prozirne udlage?

Ipak, tijekom ortodontske terapije ove vrste izuzetno je važno da pacijent bude discipliniran jer, da bi se postigli željeni ciljevi ortodontskom terapijom prozirnim alignerima, potrebno je strogo se pridržavati uputa ortodonta i nositi aparatić cijelo vrijeme, 22 sata dnevno.

Ukoliko će se clear aligner nositi znatno manje od 22 sata dnevno, rezultati će izostati. U tom slučaju bolje je pristupiti ortodontskoj terapiji fiksnim aparatićem.

Nedostatci prozirnih udlaga (clear alignera)

što je retainer i koji su mu nedostatci?

Prozirne udlage su relativno nova vrsta ortodontskih naprava i koliko god se marketinški eksponirali, kao i sve druge vrste ortodontskih terapija, imaju svoja ograničenja. Zato jer biomehanički djeluju potpuno drugačije od fiksnih aparatića, što kod određenih pokreta zuba ima prednosti, ali često i mane. Ortodont mora biti taj koji će procijeniti koje vrste ortodontskih problema se može riješiti, a koje ne, s jednom ili drugom vrstom ortodontskih naprava.

Da bismo uspješno rješavali kompliciranije anomalije, u našem sustavu prozirnih udlaga IQALIGN često kombiniramo terapiju prozirnim udlagama izvodeći njima pokrete zuba koje aligneri efikasno odrađuju, a drugi dio pokreta se izvede s drugim oblicima ortodontske terapije, kao što je parcijalni fiksni aparatić , mini implantati i slično. Zašto ne za vaše zube kombinirati prednosti oba svijeta? Najgore je, a, nažalost, nije rijedak slučaj, da izbor ortodontske naprave bude ispred konačnog rezultata koji ne bude dobar.

Prozirni aligneri su u većini slučajeva najskuplja varijanta ortodontske terapije, a cijenu terapije prozirnim udlagama određuje kompleksnost slučaja i broj udlaga koje će se na kraju morati izraditi.

Održavanje oralne higijene prilikom nošenja alignera

Održavanje oralne higijene prilikom nošenja alignera

Aligneri (prozirni aparatić za zube, clear aligner, Invisalign) se peru vodom i četkicom. Preporučuje se oprati aligner poslije skidanja i držati ga u posebnoj kutijici u trenucima kad se ne nosi. Za razliku od fiksnog aparatića gdje se bravice i žice fiksno zalijepe na zube i pružaju veća područja za lijepljenje hrane po zubima, kod alignera toga nema pa to uvelike olakšava oralnu higijenu.

U pravilu se aparatić skida iz samo dva razloga, a to su održavanje oralne higijene i hranjenje. Nikako se ne smije aligner držati u ustima jer može doći do oštećenja. Pacijent vraća aligner nakon jela i pranja zuba.

Važno je napomenuti – aligner mora biti očišćen prije vraćanja na vaše zube i postavlja se isključivo na čiste zube.

Boli li nošenje mobilnog aparatića za zube?

retainer

Prvih nekoliko dana nakon nošenja alignera, pacijent će osjećati pritisak, možda i laganu bol pomiješanu s osjećajem neugode, no to će brzo proći.

Taj osjećaj i pritisak sasvim su uobičajeni i znače da aparatić obavlja svoj posao, koji je djelovanje na zube silom i potiskivanje u ispravnom smjeru. Nakon nekoliko dana i početne nelagode pacijent više nije ni svjestan da je udlaga u ustima i da se zubi ravnaju, toliko je komforan osjećaj.

Lagana bol je  najveća i najduže traje prilikom stavljanja prvog alignera. Lagana bol i nelagoda mogu se osjetiti prilikom stavljanja svakog novog clear alignera. Nema razloga za brigu.

Što je Invisalign?

Ako ste pomalo sami istraživali o prozirnim udlagama za ispravljanje zubi, uz pojam aligner vjerojatno ste čuli i za Invisalign. Ništa čudno, s obzirom da je Invisalign najpoznatiji svjetski brand mobilnih aparatića za zube. Invisalign je dugo godina držao patent na tehnologiju ispravljanja zuba, a zatim, nakon njegovog isticanja, pojavile su se mnoge druge firme koje su ponudile usluge izrade alignera baš kao što to radi Invisalign. Znači da je Invisalign samo jedan od brendova koji proizvodi alignere, nisu svi aligneri marke Invisalign.

Što je IQALIGN?

U IQDENT ortodontskoj klinici koristimo naš sustav alignera IQALIGN. Budući da posjedujemo svu tehnologiju potrebnu za izradu alignera, radimo to u našoj klinici. IQALIGN po ničemu ne zaostaje naspram najpoznatijih stranih proizvođača alignera, dapače.

Glavne prednosti IQALIGN sustava:

1.    Pri prvom pregledu vaš problem sagledat će se u cijelosti. Pregledava vas isključivo specijalist ortodoncije Marko Grgurić koji će vam s biomehaničkog stajališta procijeniti može li se u vašem slučaju dobiti optimalan rezultat prozirnim udlagama. Ukoliko to nije slučaj, ponudit će vam se drugi načini rješavanja vašeg problema, što je jedino etički ispravno. Smatramo da jedino ortodont može imati znanje za nešto tako procijeniti i ispravno informirati pacijenta – druge sustave koriste zdravstveni djelatnici koji nisu prošli trogodišnji specijalistički program usavršavanja nakon fakulteta dentalne medicine. Mi ćemo vam reći realno izvedive i neizvedive pomake zuba sa alignerima i odbit ćemo raditi nešto što će voditi u neuspjeh.

2.    IQALIGN može biti kombiniran u dijelu terapije s drugim aparatićima  (hibridna terapija) kako bi se nadišla ograničenja koje sustavi prozirnih alignera zbog svoje biomehaničke prirode imaju. Da bi se izbjegli kompromisni rezultati, često je potrebno razmišljati izvan granica jednog sustava, a da to i dalje bude najugodnije i najprihvatljivije za pacijenta.

3.    Dok kod drugih sustava programiranje pomaka zuba najčešće rade zubni tehničari, što kasnije onaj tko provodi terapiju samo potvrdi ili odbije, u IQALIGN sustavu je svaki pomak zuba određen isključivo od strane ortodonta kako bi rezultat terapije bio optimalan.

4.    IQALIGN se izrađuje u našoj klinici, što na kraju smanjuje konačnu cijenu usluge i ubrzava cijeli proces izrade udlaga.

Ispravljanje zubi prozirnom udlagom kod odraslih osoba

Ispravljanje zubi prozirnom udlagom kod odraslih osoba

Broj godina pacijenta nije ograničenje za ortodontsku terapiju. Aligneri se mogu nositi i terapija može biti uspješna u bilo kojoj starosnoj dobi.

Za svaku dobnu populaciju uvijek se preporučuje onaj tip terapije koji je na kraju najbolji i najučinkovitiji za korekciju zubi i postojeće stanje svakog individualnog pacijenta.

Kako do mobilnog ortodontskog aparatića?

Ako vam je potrebno ispravljanje zubi i imate želju nositi prozirni aparatić, sve što trebate je kontaktirati nas i zakazati pregled.

Ortodont će na pregledu procijeniti stanje i predložiti odgovarajući tip ortodontske terapije za vaš slučaj i možda ćete upravo vi biti kandidat za nošenje prozirnog aparatića.

Pošaljite nam upit

Stojimo vam na raspolaganju.