Skip to content

Ortodoncija prozirnim udlagama Prozirne udlage

Kada govorimo o ortodontskoj terapiji, najčešće se prvo pomisli na ispravljanje zubi fiksnim aparatićem s bravicama i žicama. Moderna ortodoncija donosi i druga rješenja, a u ovom slučaju riječ je o ispravljanju zubi prozirnim udlagama, pacijentima jednom od najugodnijih i najatraktivnijih rješenja.

Što je aligner?

Prozirne udlage za ispravljanje zubi poznate su i pod uvriježenim stranim nazivom aligner ili clear aligner, a najčešće korišteni naziv je prozirni aparatić za zube.

Za razliku od uobičajenih aparatića, kod ove vrste aparatića za zube nema žica i bravica, nego se radi o individualno izrađenim zubnim udlagama koje pacijent sam može postaviti i ukloniti sa zubi.

Ova vrsta aparatića poznata je globalno na tržištu i pod nazivom Invisalign, što nije najpreciznije. Invisalign je zaista najpoznatiji brand alignera na svijetu, no nije svaka prozirna udlaga Invisalign. U našoj ortodontskoj klinici koristimo IQALIGN sustav aligner. Posjedujemo svu najnoviju tehnologiju za izradu alignera te ih izrađujemo u našoj klinici.

prozirni aparatić za zube

Što je IQALIGN?

IQALIGN ortodontski sustava udlaga

Glavne prednosti IQALIGN sustava:

1. Vaš problem sagledat će se u cijelosti od strane našeg ortodonta Marka Grgurića, tvorca IQALIGN sustava prozirnih udlaga. On će procijeniti je li IQALIGN najbolje ili jednakovrijedno rješenje u ispravljanju Vaše anomalije. Ukoliko nije, predložit će vam se druge opcije rješavanja vašeg problema. Takav način informiranja pacijenta je jedini etički ispravan. Druge sustave prozirnih udlaga, uz ortodonte, koriste zdravstveni djelatnici koji nisu prošli trogodišnji specijalistički program usavršavanja nakon fakulteta dentalne medicine.

Također, postoje i sustavi prozirnih udlaga koje dobijete direktno preko interneta. Iskustva nezadovoljnih pacijenata i posljedice takvih terapija viđamo svaki dan u praksi. Za razliku od velikih kompanija koje ne rade selekciju, mi ćemo vam reći što je realno moguće odraditi s prozirnim udlagama i odbit ćemo raditi nešto za što znamo da nije dobro za pacijenta i gdje će izostati kvalitetan rezultat.

2. IQALIGN možemo kombinirati s drugim aparatićima (hibridna terapija) u nekom dijelu terapaije kako bi terapija bila brža i efikasnija. Sustavi prozirnih alignera zbog svoje biomehaničke prirode imaju ograničenja koja ovim putem uspješno nadilazimo. Često je potrebno razmišljati izvan granica jednog sustava kako bismo pacijentu pružili najugodnije i najprihvatljivije rješenje njegovog problema.

3. U IQALIGN sustavu je svaki pomak zuba isprogramiran od strane specijalista ortodoncije, dok u drugim sustavima to najčešće rade drugi zdravstveni djelatnici s ograničenim znanjem i ograničenim pristupom dijagnostičkim podatcima potrebnim za tako nešto. Zube nije problem izravnati, ali je jako izazovno staviti ih u idealan odnos s donjim zubima i s kosti u kojoj se nalaze.

4. IQALIGN se izrađuje u našoj klinici, što na kraju smanjuje konačnu cijenu usluge i ubrzava cijeli proces izrade udlaga.

Prednosti ortodontske terapije prozirnim udlagama – IQALIGN

Najveća prednost IQALIGN-a u odnosu na žične aparatiće jest upravo njihova “nevidljivost”. S obzirom da su udlage prozirne, one su gotovo nevidljive i praktički ih je nemoguće uočiti te ne narušavaju estetiku osmijeha.

Druga prednost je njihova mobilnost, odnosno mogućnost laganog postavljanja i skidanja od strane pacijenta u bilo kojem trenutku. Ipak, napominjemo da ovu prednost ne treba olako shvaćati – izuzetno je važno da pacijent bude discipliniran i nosi aligner strogo prema uputama ortodonta, odnosno što češće.

IQALIGN terapijom prozirnim udlagama zubima i osmijehu vraća se prethodno narušena estetika i sklad, ali se otklanjaju i problemi sa žvačnim sustavom koji mogu dovesti do većih komplikacija. Uz pravilne zube lakše je i održavanje oralne higijene.

Samokontrola, disciplina i upornost pacijenta ključni su za nošenje prozirne udlage. Jedino na taj način ortodontska terapija nevidljivim aparatićem za zube može biti kvalitetna i uspješna.

Postupak terapije prozirnim udlagama IQALIGN

Nošenje prozirnih udlaga treba se odvijati strogo prema uputama ortodonta, točno određen broj sati u danu. Prema planu terapije, obavljaju se periodički ortodontske kontrole kako bi se procijenilo kako zubi prate zadane pomake isprogramirane u softwareu.

1

KORAK 1

Na prvom pregledu utvrđuje se stanje zubi i čeljusti te je li prozirni aparatić za zube zaista najbolje rješenje za pacijenta ili je potrebno primijeniti drugačiju vrstu ortodontske terapije.

2

KORAK 2

Ako to jest slučaj, rade se dodatne rendgenske snimke ukoliko je potrebno te se uzimaju otisci zuba ili se zubni lukovi skeniraju i u 3D softwareu se planiraju pomaci zuba.

3

KORAK 3

Nakon što se terapija odredi, isplanira i plan terapije prenese pacijentu, ako je on suglasan, kreće se s izradom niza prozirnih udlaga.

4

KORAK 4

Nakon što su udlage izrađene, započinje proces ispravljanja zubi. Pacijent nosi aligner najmanje 22 sata dnevno za vrijeme trajanja terapije.

5

KORAK 5

Nakon što su zubi ispravljeni, oni će se pokušati vratiti u prvobitan položaj. Faza retencije služi da bi zubi ostali u novom pravilnom položaju, stoga pacijent nosi retainer – udlagu koja sprječava povratak zubi u nepravilan položaj.

Prednosti ortodontske terapije prozirnim udlagama – IQALIGN

Kako znam jesam li kandidat za ortodontsku terapiju prozirnim udlagama?

Ovo se utvrđuje na pregledu i ovisi o više faktora. Ortodontska terapija prozirnim udlagama može se provoditi i na djeci i na odraslim pacijentima. Ne postoji dobna granica da se zubi ispravljaju ovom metodom.

Ponekad će situacija sa zubima ipak zahtijevati korištenje fiksnog aparatića. Nažalost, trend je da se nauštrb rezultata terapije forsira određenu vrstu naprave i slučaj prezentira kao “dobar slučaj za alignere”. Taj pristup je totalno pogrešan i, ukoliko je potrebno, prozirne udlage mogu u dijelu terapije biti kombinirane sa drugim ortodontskim napravama kako rezultat ne bi bio kompromis. Konačnu odluku i procjenu jeste li kandidat za ovu vrstu ortodontske terapije donosi ortodont.

Važno je da imate volju i želju ispraviti zube, a mi ćemo procijeniti i preporučiti vam idealnu ortodontsku terapiju, bio to IQALIGN ili fiksni aparat. Najvažnije je ispraviti vaše zube i osloboditi vas svih ortodontskih problema koje možda imate. Obratite nam se s povjerenjem, a naši eksperti dentalne medicine, odnosno ortodoncije, pobrinut će se za vas.

Više o prozirnim udlagama pročitajte na našem blogu.

kandidat za ortodontsku terapiju prozirnim udlagama

Kontakt

Sve ortodontske usluge na jedome mjestu, obratite nam se s povjerenjem.

ADDRESS

Ul. Charlesa Darwina 14, 10000 Zagreb

RADNO VRIJEME

Pon – Pet 08:00 – 20:00

EMAIL

info@iqdent.hr

TELEFON

+385953817015

UPUTE NA KARTI

Otvori upute [+]

Kontakt forma

Odgovaramo na sve vaše upite.

    Ova stranici koristi sigurnosnu reCAPTCHA-u i Google-ova pravila privatnosti. Primjenjuju se uvjeti pružanja usluge.

    Često postavljena pitanja

    Koliko dugo se nosi prozirni aparatić za zube?

    Prema planu koji sastavlja ortodont, pacijent dobiva cijeli set prozirnih udlaga. Broj udlaga varira ovisno o složenosti situacije, a jedna se nosi oko dva tjedna te se zatim zamjenjuje novom. Ovisno o situaciji, može ih biti desetak, a može i trideset, po jedna za svaku potrebnu fazu ispravljanja zubi. Sveukupno vrijeme koliko će trajati terapija, kao i ukupan broj udlaga, određuje ortodont. Važno je da se aligner tijekom terapije nosi konzistentno, 22 sata dnevno, te je važno redovito i pravilno održavati oralnu higijenu kako se sam proces ne bi nepotrebno zakomplicirao. Udlaga se u pravilu skida samo prije jela i u slučaju pranja zubi. Kada se završi s jelom i opere zube, udlagu je potrebno nastaviti nositi, čak i na spavanju. Uz održavanje oralne higijene potrebno je oprati i samu udlagu nakon skidanja te prije vraćanja u usta. Nakon završetka perioda nošenja udlage, pacijent nosi retainer čija je funkcija da ne dopusti zubima vraćanje u prvobitni položaj.