Skip to content

Dječja ortodoncija

Nepravilno izrastanje zuba počinje već u ranoj dobi. U procesu izmjene mliječnih i trajnih zubi najčešće se i ne vodi računa o tome kako oni zapravo izrastaju te hoće li to u konačnici rezultirati nepravilnim zagrizom. Ortodoncija u ovoj životnoj dobi brine se o pravilnom izrastanju i ispravljanju nepravilnog zagriza.

Simptomi koji ukazuju da je vašem djetetu potrebna ortodontska terapija

Već u ranoj dobi možete primijetiti određene simptome koji su indikator da vaše dijete ima problem s nepravilnim zagrizom i treba ortodontsku terapiju.

Neki od simptoma su:

  • Nepravilno postavljeni zubi
  • “Šuškanje” prilikom govora
  • Nepravilno izgovaranje nekih glasova
  • Spavanje otvorenih usta
  • Primjetni problemi sa žvakanjem

Ako primijetite ove simptome, predlažemo da dijete dovedete na pregled kako bi se utvrdilo je li potrebna terapija te na koji način će se ona provesti.

ortodoncija za djecu

Kada dovesti dijete na prvi posjet ortodontu?

Prvi posjet ortodontu preporučujemo u dobi od sedam godina. U toj dobi traje proces nicanja trajnih zubi koji zamjenjuju mliječne zube. Kosti lica i glave također rastu i razvijaju se, a u slučajevima pseudoprogenije, kada je gornja čeljust zaostala u rastu prema naprijed potrebno je i reagirati u ovako ranoj dobi.

Najčešće, idealna dob za početak ortodontske terapije kod djece je u periodu između 10 i 12 godina kada su niknuli svi trajni zubi. U slučaju prave progenije, početak ortodontske terapije se odgađa do završetka pubertetskog ubrzanja rasta, što je otprilike dob od 18 godina.

Čak i ako nije potrebna ortodontska terapija, dobro je dijete dovesti na pregled kako biste se uvjerili da je sve u redu.

pregled djeteta kod ortodonta

Postupak ortodontske terapije kod djece

Kao i kod svake ortodontske terapije, početak ortodontske terapije kreće od dijagnostike, koja uključuje i rendgenske snimke čeljusti.

Na temelju dijagnostike i stanja u ustima ortodont izrađuje plan terapije. Sam proces može se provesti na više načina, a preporuku i odluku o tome donosi ortodont.

Ortodontska terapija mobilnim aparatićem

Mobilni aparatić ima veliku prednost – moguće ga je samostalno ukloniti i lakše ga je očistiti. Ipak, to može predstavljati i problem ako dijete odbija nositi ga barem 16 sati u danu.

Da bi cijeli proces bilo uspješan, potrebna je velika disciplina kod djeteta. Mobilna ortodontska naprava preostalih 8 sati drži se u pripadajućoj kutijici.

Obavezno je prije umetanja aparatića u usta oprati zube te na isti način četkicom oprati i aparatić. Ovo je pravilo kod kojeg ne smije biti iznimki.

Aparatić je obavezno ponijeti sa sobom na svaki kontrolni pregled.

Postupak ortodontske terapije kod djece

Ortodontska terapija fiksnim bravicama

Oko 12. godine djeteta, mada to može varirati, uglavnom je završen rast trajnih zubi i nastupa vrijeme početka terapije fiksnim aparatićem, odnosno bravicama.

Bravice se lijepe na zube i za razliku od mobilnog aparatića, nije ih moguće skinuti samostalno, nego postavljanje, skidanje i regulaciju bravica obavlja ortodont u ordinaciji. Bravice dolaze u više različitih izvedbi i materijala.

Prilikom ove terapije potrebno je posebno pripaziti na hranu koju pacijent konzumira. Jako tvrda hrana, kao što su orašasti plodovi, može prouzrokovati padanje bravica. Ako bravica i otpadne, ortodont će ju ponovno zalijepiti i terapija će se normalno nastaviti dalje.

Uz pažljivije biranje i rezanje hrane, poseban naglasak je na redovito pranje zuba , najbolje nakon svakog obroka. Prilikom ovog postupka higijena zubi mora biti uvijek besprijekorna.

Faza retencije

Nakon završenog procesa ispravljanja zubi dolazi do faze retencije, pri čemu se posebnim retencijskim udlagama ili žičanim elementima, poznatim i pod nazivom retaineri, zubi zadržavaju u novom, pravilnom položaju.

Retencija je također bitna faza ortodoncije, odnosno ortodontskog procesa, i ne smije se ignorirati, nego se mora provoditi strogo prema uputama ortodonta.

Ortodontska terapija djece fiksnim bravicama

Nemojte ignorirati nepravilno izrasle zube kod djece

Kao zaključak naveli bismo da nikako ne trebate ignorirati nepravilne zube kod djece. Čak i ako zanemarimo estetsku komponentu, nepravilni zubi mogu uzrokovati brojne probleme i bolove u čeljusti koji će se kad-tad morati rješavati putem ortodoncije.

Naša preporuka je rješavati ih što ranije, kada je postupak lakši i brži te je moguće dodatno utjecati na to da zubi pravilno izrastu.

Ako i vaše dijete ima problema s nepravilnim rastom zubi, kontaktirajte nas s povjerenjem i pitajte nas za sve informacije koje vam trebaju.

Imamo rješenje za svaku ortodontsku nepravilnost i omogućit ćemo vašem dijetetu lijep i skladan osmijeh bez poremećaja žvakanja, gutanja i bolova u čeljusti.

nepravilno izrasli zubi kod djece

Kontakt

Sve ortodontske usluge na jedome mjestu, obratite nam se s povjerenjem.

ADDRESS

Ul. Charlesa Darwina 14, 10000 Zagreb

RADNO VRIJEME

Pon – Pet 08:00 – 20:00

EMAIL

info@iqdent.hr

TELEFON

+385953817015

UPUTE NA KARTI

Otvori upute [+]

Kontakt forma

Odgovaramo na sve vaše upite.

    Ova stranici koristi sigurnosnu reCAPTCHA-u i Google-ova pravila privatnosti. Primjenjuju se uvjeti pružanja usluge.