Skip to content

Ortodoncija kombinirana ortognatskom kirurgijom

Kirurški zahvati u stomatologiji ponekad su potrebni kako bi se uspješno obavilo liječenje, odnosno korektivni zahvat na zubima. Kirurški zahvati u sklopu ortodontske terapije ponekad su također potrebni kako bi se popravio položaj i oblik čeljusti te kako bi se postigao sklad lica i osmijeha.

Čemu služi ortognatska kirurgija?

Svrha ortognatske kirurgije je ispravljanje nepravilnosti odnosa čeljusti i lica, odnosno skeletnih anomalija čeljusti. Skeletne anomalije mogu nastati prirodno, odnosno pacijent ih najčešće nasljeđuje genetski. Osim nasljednim putem, ove anomalije mogu nastati uslijed fizičke traume.

Gornja i donja čeljust mogu biti prenaglašene, odnosno previše izbočene ili uvučene, a isto je moguće i s bradom. Ortognatskom kirurgijom u sklopu ortodontske terapije obavljamo liječenje pacijenta od ovih anomalija i postižemo ne samo sklad njegovih zubi i osmijeha, nego i sklad cjelokupnog izgleda lica, poboljšavamo mu estetiku te unaprjeđujemo zagriznu funkciju.

Ortodontska terapija kojom se položaj zubi priprema za kirurški zahvat najčešće se provodi s fiksnim aparatićem. Tek kada je položaj zuba aparatićem idealno pripremljen, pacijent ulazi u proces operativnog zahvata.

Ortodoncija kombinirana kirurgijom

Ortognatska kirurgija – korekcija čeljusti

Pojam ortognatska kirurgija podrazumijeva kirurški zahvat na čeljusnoj kosti. Ortognacija znači poravnavanje čeljusti, odnosno usklađivanje položaja obje čeljusti. Ovim zahvatom ispravljaju se nepravilnosti uzrokovane nepravilnim rastom gornje ili donje čeljusti, što dovodi do nepravilnog zagriza i potencijalnih problema sa zglobom donje čeljusti, a može uzrokovati i probleme dišnih putova.

Nepravilan rast čeljusti uzrokuje nesrazmjer u izrastanju čeljusti, odnosno pojavu da je jedna čeljust značajno razvijenija i izbočenija od druge.

U pripremi ortognatske kirurgije zajedno sudjeluju ortodont i maksilofacijalni kirurg. Putem ovog zahvata pacijentu se mogu poboljšati i funkcije govora i disanja. Cijeli postupak sastoji se od nekoliko koraka.

Ortognatska kirurgija – korekcija čeljusti

Postupak ortognatske kirurgije

1

KORAK 1

Prije kirurškog zahvata je potrebno provesti prvi, duži dio ortodontske terapije. Cilj terapije je postavljanje zubi u dekompenzirani položaj prije operacije. Također, potrebno je da svi zubi budu izliječeni od stanja poput karijesa te da se uklone zubi koje nije moguće izliječiti.

2

KORAK 2

Sljedeći korak je priprema za kirurški zahvat, što obuhvaća različite vrste snimki čeljusti i zubi te plan zahvata.

3

KORAK 3

Kirurg obavlja operativni zahvat. Pacijent je pritom u općoj anesteziji.

4

KORAK 4

Nakon zahvata radi se postoperativna snimka, a pacijentu slijedi razdoblje oporavka.

Postupak ortognatske kirurgije

Oporavak nakon kirurškog zahvata u sklopu ortodontske terapije

Oporavak nakon kirurškog zahvata u sklopu ortodontske terapije

Ortodontska terapija potpomognuta ortognatskom kirurgijom postupak je koji zahtijeva vrijeme, strpljenje i disciplinu.

Kao i nakon svakog kirurškog zahvata, i nakon zahvata u ortodonciji slijedi razdoblje oporavka. Konačan rezultat kirurškog zahvata, odnosno cjelokupne ortodontske terapije postaje vidljiv u roku 6 do 12 mjeseci nakon zahvata.

Pacijentu se prvi tjedan nakon zahvata preporučuje konzumacija hladne tekuće hrane, a kroz idućih 6 tjedana samo kašasta hrana.

Treba imati na umu da je ovo oporavak nakon operativnog zahvata, što podrazumijeva i pojavu boli i oticanja, što se može tretirati analgeticima i hladnim oblozima. Oticanje tkiva trebalo bi proći kroz tjedan do dva. Neposredno nakon zahvata moguća je i pojava laganog krvarenja iz rane.

Ključno je usnu šupljinu tijekom oporavka održavati čistom i dezinficiranom, što može biti izazovno s obzirom na bolno područje koje će i oticati, ali je nužno kako ne bi došlo do infekcije. Apsolutno tijekom procesa zacjeljenja treba izbjegavati nikotin i alkohol.

Kontakt

Sve ortodontske usluge na jedome mjestu, obratite nam se s povjerenjem.

ADDRESS

Ul. Charlesa Darwina 14, 10000 Zagreb

RADNO VRIJEME

Pon – Pet 08:00 – 20:00

EMAIL

info@iqdent.hr

TELEFON

+385953817015

UPUTE NA KARTI

Otvori upute [+]

Kontakt forma

Odgovaramo na sve vaše upite.

  Ova stranici koristi sigurnosnu reCAPTCHA-u i Google-ova pravila privatnosti. Primjenjuju se uvjeti pružanja usluge.

  Često postavljena pitanja

  Boli li oporavak nakon operacije čeljusti?

  Kao i nakon svakog operativnog zahvata, tako i nakon kirurškog zahvata u sklopu ortodontske terapije slijedi oporavak koji može biti praćen bolovima i oticanjem tkiva. Ovo je sasvim uobičajeno i s vremenom prođe.

  Hoću li moći jesti nakon operativnog zahvata?

  Prvi tjedan nakon zahvata jede se isključivo hladna tekuća hrana, a tijekom sljedećih tjedana isključivo kašasta hrana. Nakon toga moguć je povratak na uobičajenu prehranu, uz povećan oprez i redovito održavanje oralne higijene od samog početka oporavka.