Skip to content

Mini implantati (TADs)

Napretkom stomatologije, u ovom slučaju ortodoncije, nastali su novi učinkoviti načini i tehnike ispravljanja zagriza i dovođenja zubi u pravilan položaj. U zadnjih par desetljeća mini implantati su najznačajniji izum koji je proširio mogućnosti ortodontske terapije.

Što su mini implantati?

Ortodontski mini implantati su titanski ili čelični vijci malog promjera. Za razliku od standardnih zubnih implantata, svrha mini implantata u ortodonciji nije nadomještanje izgubljenih zubi, nego pružanje dodatnog sidrišta.

Nigdje, u našem makro svijetu, nije moguće izbjeći 3. Newtonov zakon (Zakon akcije i reakcije) koji kaže: ako jedno tijelo djeluje silom na drugo, tada i to drugo tijelo djeluje silom na ono prvo. Te dvije sile jednakog su iznosa, na istome su pravcu, ali su suprotne orijentacije.

U ortodonciji to znači da, ako pomičemo jedan ili više zuba na ispravnu poziciju, sile koje pomiču te zube djeluju na druge zube sa kojih produciramo sile u suprotnom smjeru i produciraju pomake zuba koje ne želimo. Kako bismo izbjegli pomake sidrišnih zuba, a producirali samo pomake koje želimo, sile kojima želimo pomaknuti zube produciramo sa mini implantata.

Njihova funkcija u ortodonciji opisana je i engleskim nazivom temporary anchorage devices (privremena koštana sidrišta), stoga su poznati i pod nazivom TADs.

Mini implantat

Kako izgledaju i za što se koriste mini implantati?

Mini implantat sastoji se od nekoliko dijelova, a to su glava, vrat i tijelo. Glava je manjeg promjera (1.2 – 2.3 mm) nego kod uobičajenih implantata, dok vrat može varirati duljinom (4-15 mm), ovisno o potrebi.

Vrste mini implantata

Osnovna podijela mini implantata je na poziciju u kosti gdje se postavljaju i dijele se na interradikularni i ekstraradikularne. Interradikularni mini implatati su postavljeni između korijenova zuba, a ekstraradikularni izvan korijenova zuba i omogućuju pomak kompletnog zubnog luka, budući da sami sebi nisu prepreka u tome. Ipak, često želimo pomak samo nekih zuba ili grupe zuba tako da su interradiklarni češće korišteni jer su najčešće bolje podnošeni od strane pacijenta. Ekstraradikularni mini implantati su rjeđe korišteni, ali omogućuju nam dosad nezamislive učinke ortodontske terapije.

mini implantat - ortodoncija mini implantatima

Mogućnosti i indikacije korištenja mini implantata

Koliko god jednostavna procedura postavljanja mini implantata bila, koristimo ih samo kada je to zbilja potrebno. Neke situacije koje su prije bile nemoguće, a moderna ortodoncija ih, uz pomoć koštanih sidrišta, može savladati su:

 • Zatvaranje ekstrakcijskih prostora na mjestima izgubljenih zuba
 • Korekcija „gummy smile“izgleda – kada se pri osmijehu previše vidi zubno meso pomicanjem cijelog zubnog luka prema gore
 • Koštano širenje uske gornje čeljusti kod odraslih
 • Korekcija odnosa zubnih lukova kada je jedan zubni luk previše naprijed ili nazad
 • Korekcija otvorenog zagriza guranjem stražnjih zuba u kost, što daje puno bolju stabilnost rezultata od klasičnog zatvaranja otvorenog zagriza gumicama/li>

Mini implantati – postupak

1

KORAK 1

Ortodont aplicira malu dozu lokalnog anestetika pacijentu blizu mjesta insercije mini implantata.

2

KORAK 2

Mini implantat se zašerafi u planirano područje kosti. Sam postupak traje minutu-dvije.

3

KORAK 3

Nakon odrađenog pomaka zuba, mini implantat se vadi van iz kosti još jednostavnijim postupkom odšerafljivanja uz lokalnu anesteziju.

Postupak ugradnje ortodontskih mini implantata

Kontakt

Sve ortodontske usluge na jedome mjestu, obratite nam se s povjerenjem.

ADDRESS

Ul. Charlesa Darwina 14, 10000 Zagreb

RADNO VRIJEME

Pon – Pet 08:00 – 20:00

EMAIL

info@iqdent.hr

TELEFON

+385953817015

UPUTE NA KARTI

Otvori upute [+]

Kontakt forma

Odgovaramo na sve vaše upite.

  Ova stranici koristi sigurnosnu reCAPTCHA-u i Google-ova pravila privatnosti. Primjenjuju se uvjeti pružanja usluge.

  Često postavljena pitanja

  Zašto se mini implantati postavljaju u nepce?

  Nepce je idealno za postavljanje mini implantata iz više razloga. Osim što sadrži dovoljnu količinu čvrste kosti, ugradnjom ovih implantata u nepce neće doći do oštećenja okolnih zubnih struktura. Uz to, kada su u nepcu, mini implantatima iznimno se lako pristupa te pritom ne ometaju samu terapiju.

  Kada nije moguća ugradnja mini implantata?

  Postoje situacije kada ugradnja mini implantata može biti problematična. Najčešće su to situacije kada je dostupna premala količina kosti ili postoji neka vrsta bolesti koštanih struktura; zatim kod poremećaja metabolizma, imunikompromitiranih pacijenata, izrazito loše oralne higijene i nestabilnog dijabetesa. Ipak, ove situacije su rijetke i većina pacijenata kod kojih mini implantati mogu pomoći da pacijent sa njima dobije veću razinu ortodontske usluge bez problema mogu proći kroz cijeli postupak. Kontaktirajte nas s povjerenjem.