Skip to content

Ortodoncija bravicama i žicama

Ortodontska terapija bravicama i žicama, poznatija kao fiksna ortodontska terapija, koristi se za ispravljanje zuba već cijelo stoljeće. Ta činjenica govori u prilog njenoj kvaliteti. Ono što se tijekom vremena mijenjalo je razina kontrole pomaka zuba i razumijevanje biomehanike i pomaka zuba koje ovom vrstom ortodontske terapije možemo postići.

Slobodno se može reći da ova vrsta ortodontske naprave daje najveću kontrolu pomaka zuba, što znači najbolje i najbrže rezultate. Kontrolirani i planirani pokret zuba je najbrža ortodontska terapija.

Kako funkcionira ortodoncija bravicama i žicama?

Na zube se lijepe bravice koje u sebi nose informaciju idealnog položaja zuba. Bravice su spojene žičanim lukom. Na početku terapije najčešće se koriste superelastične nikal titanske žice koje provode grubo ravanje (niveliranje) zuba.

Kako se superelastična žica mora pritsnuti da bi ušla u slotove bravica, elastična potencionalna energija korištena pri tome se prenosi na zub jer se žica ima tendenciju vratiti u prvobitan položaj.

Žica sa sobom u idealan položaj vuče i zub koji je privezan na nju. Kasnije se koriste i razni drugi elastični elementi (elastomerni ili žičani) koji prenose sile i stvaraju pomake zuba.

primjer-ortodoncije-sa-bravicama-i-zicam

Vrste bravica po materijalu od kojeg su izrađene

Najčešće vrste bravica koje se koriste u ortodontskoj terapiji su metalne i keramičke bravice.

Keramičke bravice

Keramičke bravice se dijele na polikristalne i monokristalne (safirne) bravice. Polikristalne keramičke bravice su bijele boje, a monokristalne su prozirne i manje uočljive od polikristalnih. U našoj klinici koristimo safirne, monokristalne bravice radi potpune prozirnosti. Pojednostavljeno rečeno, keramičke bravice su idealnije za prikladnije i srednje zahtjevne slučajeve. Istina je da se i teški slučajevi mogu odraditi s keramičkim bravicama uz više truda i nešto duže vrijeme ortodontske terapije.

primjer keramičkih brvaica

Metalne bravice

Metalne bravice su zlatni standard u ortodonciji i fiksna ortodontska terapija je od svojeg početka koristila upravo ovu vrstu materijala. Imaju daleko najbolja mehanička svojstva, otporne su i ne pucaju tijekom ortodontske terapije, žičani lukovi koji povezuju bravice izvrsno klize kroz njih te je trenje koje ometa pomak zuba veoma nisko. Metalne bravice su i ekonomski jeftinije od drugih varijanti.

Gotovo jedini nedostatak metalnih bravica je, naravno, njihova vidljivost. Ipak, kako je zadnjih godina ortodontska terapija ušla u modu, često, pogotovo mlađe generacije, baš imaju želju nositi metalne bravice kao modni detalj. Osim ovog nedostatka, metalne bravice su po svim drugim kriterijima bolje od svih drugih, kasnije izumljenim, vrstama bravica. Modernije nije uvijek bolje, barem ne po većini kriterija u ovom slučaju.

Metalne bravice u današnje vrijeme mogu biti na površini presvučene sa zlatnim ili nekim drugim plemenitim materijalima koji ih čine manje uočljivim a bez gubitka izvrsnih mehaničkih svojstava.

primjer metalnih bravica

Vrste bravica po konstrukciji

Vrste bravica po konstrukciji

Bravice se po konstrukciji dijele na konvencionalne i samoligirajuće. Kod konvencionalnih bravica se žičani luk veže na bravicu pomoću elastičnih i žičanih elemenata, dok samoligirajuće bravice u sebi imaju mehanizam koji veže žičani luk sa bravicom. Budući da su se samoligirajuće bravice pojavile nakon konvencionalnih, kompanije koje su ih plasirale na tržište su ih prikazale kao superiorne naspram konvencionalnih bravica. Nakon što su provedena ozbiljna i nezavisna istraživanja, pokazalo se da samoligirajuće bravice nemaju gotovo nikakvih prednosti naspram konvencionalnih, ni u brzini niti u kvaliteti rezultata ortodontske terapije. Ponovno, razina kvalitete ortodontske terapije ovisi isključivo o profesionalcu koji ju provodi.

Postupak ortodontske terapije

1

KORAK 1

Prije početka terapije potrebno je obaviti pregled kod ortodonta koji će na temelju pregleda i rendgenske snimke čeljusti reći pacijentu okviran plan terapije i opcije.

2

KORAK 2

DIjagnostički postupci uzimanja otisaka, fotografiranja, snimanje dodatnih rendgenskih snimki po potrebi (LL kraniogram, CBCT).

3

KORAK 3

Pacijentu se objašnjava definiran plan terapije i postavljaju se bravice i žice na zube te kreće proces ispravljanja zubi. Bravice, žičani lukovi i dodatni elementi se na kontrolnim pregledima tijekom cijelog trajanja terapije prilagođavaju sukladno planu terapije.

4

KORAK 4

Nakon završene ortodontske terapije nastupa faza retencije. Pomoću retainera koji pacijent nosi zadržavamo zube u postignutom pravilnom položaju te sprječavamo njihov povratak u prvobitno stanje. Uvijek kada je to moguće, koristimo fiksni i mobilni retainer kako bismo imali dvostruku zaštitu.

Postupak ortodontske terapije

Trajanje ortodontske terapije fiksnim aparatićem

Jedno od najčešćih pitanja naših pacijenata jest “Koliko dugo moram nositi fiksni aparatić?”.

Trajanje terapije ovisi o više čimbenika koji se uzimaju u obzir i nije jednako za svaku osobu, nego ovisi od pacijenta do pacijenta. Faktori koji utječu na trajanje terapije su razmaci, odnosno udaljenosti koje zubi moraju prijeći da bi se vratili u pravilan položaj te zdravlje zubi i kosti.

Važan faktor je i disciplina pacijenta, odnosno pridržavanje uputa ortodonta. U prosjeku se fiksni aparatić nosi u razdoblju od jedne do tri godine.

Trajanje ortodontske terapije fiksnim aparatićem

Ortodoncija fiksnim aparatićem kod odraslih

Pogrešno je mišljenje da je ortodontsko ispravljanje zubi bravicama i žicama namijenjeno isključivo djeci i mladima.

Nikad nije kasno za ispravljanje zubi i rješavanje brojnih problema koje dolaze s nepravilnim zagrizom. Ako ste u odrasloj dobi i imate nepravilne zube, možemo vam pomoći da vratite potpunu funkciju i estetiku svom osmijehu.

Više o toj temi pročitajte na našem blogu.

Ortodoncija fiksnim aparatićem kod odraslih osoba

Kontakt

Sve ortodontske usluge na jedome mjestu, obratite nam se s povjerenjem.

ADDRESS

Ul. Charlesa Darwina 14, 10000 Zagreb

RADNO VRIJEME

Pon – Pet 08:00 – 20:00

EMAIL

info@iqdent.hr

TELEFON

+385953817015

UPUTE NA KARTI

Otvori upute [+]

Kontakt forma

Odgovaramo na sve vaše upite.

  Ova stranici koristi sigurnosnu reCAPTCHA-u i Google-ova pravila privatnosti. Primjenjuju se uvjeti pružanja usluge.

  Često postavljena pitanja

  Boli li nošenje fiksnog aparatića?

  Fiksni ortodontski aparat zahtijeva određen period navikavanja. Moguće je da će pacijent osjećati pritisak, a u nekim slučajevima, tijekom kraćeg perioda, i bol. Ovo je sasvim uobičajeno i brzo prođe, a za vrijeme dok boli, ako do toga uopće i dođe, preporučujemo pacijentima da si pomognu analgeticima. Svaki pacijent je različit i drukčije reagira na pritisak i bol, no sasvim je normalno da se na početku korištenja fiksnog aparatića treba na njega prvo naviknuti.

  Kako prati zube prilikom nošenja aparatića s bravicama i žicama?

  Tijekom terapije aparatićem pravilno i redovito održavanje oralne higijene je obavezno. Najgore što pacijent može učiniti je zanemariti higijenu zubi i dopustiti razvoj karijesa i drugih bolesti i tako zakomplicirati i kompromitirati cijelu terapiju. Zubi se tijekom ortodontske terapije mogu liječiti i popravljati, kao i izbjeljivati i pjeskariti, no nema razloga da se ne poduzme sve kako bi terapija tekla nesmetano, a pravilna i redovita higijena zuba jedna je od ključnih stvari za to. Važno je, osim četkice i paste za zube koristiti i jedno od sredstava za interdentalnu higijenu – zubni konac ili interdentalne četkice. Ako krećete u postupak ortodontske terapije bravicama i žicama, vaš ortodont dat će vam sve potrebne informacije i upute kako pravilno održavati higijenu usne šupljine.