Skip to content

Invisalign aparatić za zube

Posted byMarko Grgurić | | Posted inOrtodoncija
Invisalign aparatić za zube

Što je Invisalign?

Invisalign je ime najpoznatijeg svjetskog proizvođača (brenda) prozirnih udlaga (alignera) na svijetu .

Invisalign je duzi niz godina držao patent na tehnologiju ispravljanja zuba prozirnim udlagama (alignerima). Nakon isticanja patenta, pojavile su se brojne druge firme koje su ponudile usluge izrade alignera baš kao što to radi Invisalign. Znači, potrebno je znati da je Invisalign samo jedan od niza brendova koji se bavi proizvodnjom udlaga koje se koriste u svrhu pomicanja zuba, nisu svi aligneri marke Invisalign.

Ipak, kao prvi najdominatniji brend koji se bavi izradom prozirnih udlaga u svrhu ispravljanja položaja zuba, Invisalign je često poistovjećivan sa samom tehnikom ispravljanja zuba prozirnim udlagama.

Nakon što vas u ovom blogu upoznamo sa tehnikom prozirnih udlaga za ispravljanje položaja zuba, predstavit ćemo vam naš brend prozirnih udlaga Iqalign, kojim smo prevladali neka od ograničenja ove tehnike.

Što su prozirne udlage (prozirni aparatić za zube, clear aligner, Invisalign)?

Primjer prozirne udlage Iqalign
Primjer prozirne udlage Iqalign

Prozirne udlage (prozirni aparatić za zube, clear aligner, nevidljivi aparatić, aligner, Invisalign) su mobilni nevidljvi aparatić, napravljen po 3D skenu pacijentovih zuba. Pacijentu se u softwareu isplaniraju pomaci zuba te se za svaki korak pomaka izradi jedna prozirna udlaga (Invisalign).

Pacijenti mogu vidjeti kako će njihovi zubi izgledati poslije terapije sa prozirnim udlagama (clear aligner,nevidljivi aparatić, aligner, Invisalign).

Stanje na početku invisalign terapija
Stanje na početku invisalign terapija
Planirani položaj zubi na kraju ortodontske terapije
Planirani položaj zubi na kraju ortodontske terapije

Ipak, za Invisalign terapiju (terapiju prozirnim udlagama) bitno je naglasiti kako pomaci u softwareu nikada nisu jednaki pomacima u ustima. Zbog toga, bitno je da plan terapije može predvidi koje pokrete zuba zbilja možemo očekivati, a za koje će nam trebati neka vrsta dodatne pomoći uz prozirne udlage.

Broj udlaga (clear aligner, aligner,nevidljivi aparatić, Invisalign) u terapiji ovisi o težini slučaja koja se razlikuje kod svakog pacijenta, također se i cijene terapije uvelike razlikuju obzirom na kompleksnost ortodontske anomalije. Razne kompanije imaju razne nazive za “pakete” broja udlaga koji se dobiju za određenu anomaliju (Invisalign lite, Invisalign teen i slicno).

Prozirne udlage najčešće se izrađuju za obje čeljusti, osim kod jako malih pomaka zuba, kako bi se mogli uskladiti odnosi između dvije čeljusti (često se u tu svrhu zajedno sa alignerima koriste intermaksilarne gumice, baš kao što se koriste tijekom fiksne ortodontske terapije).

Prozirne udlage (clear aligner, aligner, Invisalign) imaju mnogo prednosti ali i mana naspram fiksnog aparatića za zube.

Prozirne udlage (clear aligner) – prednosti

Prozirne udlage Iqalign
Prozirne udlage (Iqalign)

Nevidljivost

Najveća prednost prozirnih udlaga (prozirni aparatić za zube, clear aligner, aligner, Invisalign) im je nevidljivosta na zubima te ne utječe negativno na samopouzdanje, pogotovo odrasle osobe.

Za razliku od fiksnog aparatića gdje iste bravice najčešće stoje ne zubima od početka do kraja terapije, prozirne udlage (aligner, Invisalign) mijenjaju se svakih 14 dana ili češće pa stoga niti ne stignu poprimiti bilo kakvu boju te pacijent ima savršeno prozirni aparatić do kraja terapije.

Mobilnost

Osim diskretnosti, za Invisalign terapiju (terapiju prozirnim udlagama) velika prednost je mobilnost. Prozirna udlaga (aligner, Invisalign) može se skinuti, očistiti i vratiti. Stoga, ako imate neki jako važan društveni događaj, možete u tom trenutku biti bez vašeg aparatića. Inače, alignere je potrebno (Invisalign) nositi barem 22 sata dnevno kako bi optimalno djelovali.

Naši pacijenti koriste nevidljivi aparatić IQALIGN
Naši pacijenti koriste nevidljivi aparatić IQALIGN

Razina boli

Pomalo kontroverzno pitanje je razina boli koja se javlja tijekom nošenja prozirnih udlaga (Invisalign) u odnosu na nelagodu tijekom nošenja fiksnog aparatića. Istraživanja u ovom području nemaju jasan zaključak no iz kliničkih iskustava, razina boli koju su nam prijavili pacijenti tijekom nošenja alignera (Invisalign) čini se lakše podnošljiva u odnosu na fiksnu ortodontsku terapiju.

Navikavanje i hitne posjete

Ono što sa sigurnošću možemo reći jest da je period navikavanja sa alignerima ( Invisalign) brži u odnosu na fiksni aparatić za zube i puno je manje hitnih posjeta zbog grebanja i žuljanja mekih tkiva obraza i usnica jer prilikom terapije sa alignerima (Invisalign) nema korištenja oštrih metalnih dijelova (bravice, žice, vezilice) koji najčešće mogu uzrokovati takvu vrstu nelagode.

Oralna higijena

Prednosti nevidljivog aparatica s oralnog higijenom

Za razliku od fiksnog aparatića gdje se bravice fiksno zalijepe na zube, a žicu mijenja ortodont te sve to skupa pruža veliko područje za lijepljenje hrane, kod alignera (Invisalign) toga nema pa to uvelike olakšava oralnu higijenu.

Kod alignera (Invisalign) tih stvari nema na zubima i razina kompleksnosti pranja zuba je jednaka kao i kad niste u aktivnoj ortodontskoj terapiji.

Nedostatci prozirnih udlaga (aligner, Invisalign)

Agresivni marketing

Cilj ortodontske terapije, bila ona Invisalign terapija, fiksna ortodontska terapija ili bilo koja druga vrsta ortodontske terapije nije samo ljepota osmijeha, nego i zdravstveni razlozi.

Nažalost, u modernom marketingu koji istinitima čini tvrdnje koje se dovoljno puta ponavljaju, “poravnavanje zuba” bez ispravljanja i ukazivanja na nepravilan zagriz, nepravilan odnos zuba sa kosti i njihove dugoročne negativne posljedice  je vrlo čest slučaj .

Nepravilan zagriz i nepravilan odnos zuba sa kosti koja ga okružuje uzrokuje probleme kao što su nepravilno trošenje zubne cakline, povlačenje zubog mesa (recesije), nestabilnost rezultata terapije, probleme sa temporomandibularnim zglobom, parodontološke probleme i mnoštvo drugih negativnih posljedica na oralno zdravlje.

Favoriziranje jedne vrste aparatića za zube u svrhu prodaje, a nauštrb kvalitete rezultata, je etički neprihvatljivo, a često viđeno.

Može li se frizura napraviti sa kuhinjskim nožem? Vjerojatno može, ali će uzeti puno vremena i neće ispasti baš onako kako smo htjeli. Uz to, možete biti ozljeđeni. Usporedba je šaljive prirode, ali poprilično dobro opisuje pokušaje rješavanja određenih biomehaničkih problema krivim alatima samo zato jer su novi.

Budući da velik broj ljudi nema dovoljno vremena proučavati ortodonciju i ne zna razlikovati dobru od loše ortodoncije, puno marketinški forsiranih terapija “prolazi”.

Problem je što loša ortodontska terapija ima puno više negativnih zdravstvenih posljedica od loše frizure, a negativne posljedice nestručno odrađene ortodoncije se najčešće vide tek više godina poslije. Neke loše posljedice zahtjevaju novu, često kompleksniju ortodontsku terapiju, sa nekima postajete “doživotni stomatološki pacijent”, a neke nisu uopće popravljive.

Ortodontski slučaj - loš zagriz
Primjer poslijedica lošeg zagriza
Primjeri povlačenja zubnog mesa i oštećenja parodontnog ligamenta zbog posljedica lošeg zagriza

Biomehanička ograničenja

Prozirne udlage su nova vrsta ortodontskih naprava i imaju svoja ograničenja. Invisalign terapija biomehanički djeluju potpuno drugačije od fiksnih aparatića, što ima neke prednosti, ali često i mane.

Terapija prozirnim udlagama ( Invisalign terapija) ne nudi predvidljivu razinu kontrole svih vrsta pomaka zuba kao što to radi fiksni aparatić za zube.

Esktruzija zuba, uspravljanje zuba, pogotovo molara, translatorni “bodily” pomak zuba pri zatvaranju većih prostora, rotacija oblih zuba, ispravljanje položaja zuba manjih dimenzija krune, sve su to pomaci zuba koji su jako teški i nepredvidivi za izvesti za Invisalign (prozirne udlage) .

Ipak, software “trpi” sve, u njemu se mogu dizajnirati pokreti zuba koji u stvarnosti imaju nula posto šanse da se zbilja dogode u ustima.

Predvidivost je nešto što je jako bitno tijekom ortodontske terapije. Ako je neki pokret nepredvidiv, znači da postoji velika šansa da će se izgubiti vrijeme na pokušaj ispoljavanja tog pokreta koji na kraju ne uspije i na taj način se vrijeme terapije prozirnim udlagama ( Invisalign terapije) produžuje nauštrb nezadovoljstva pacijenta. Ili se, kao što je to nažalost najčešće slučaj, prihvaća prešućeni kompromisni rezultat terapije.

Smatram da je ovo potpuno krivo jer niti jedan pacijent nije došao sa idejom da nosi komade plastike u svojim ustima nego je došao riješiti estetski ili funkcionalni problem, a mi bismo kao profesionalci trebali dati najveću vrijednost našom terapijom.

Također, osim na efikasnost ispoljavanja pokreta Invisalign terapije, jako je bitno paziti na puno drugih faktora, npr. gdje će se zubi pomaknuti. Pomicanjem zuba izvan kosti riskiramo brojne negativne posljedice. Software ništa od tih stvari ne uzima u kalkulaciju i na ortodontu je da brine o tim i mnogim drugim stvarima.

Da bismo uspješno rješavali kompliciranije anomalije, u našem sustavu prozirnih udlaga IQALIGN plan terapije često kombinira terapiju prozirnim udlagama izvodeći njima pokrete zuba koje aligneri efikasno odrađuju, a drugi dio pokreta uključuje druge vrste ortodontskih naprava, kao što je parcijalni fiksni aparatić , mini implantati i slično. Zašto ne za vaše zube kombinirati prednosti oba svijeta? Najgore je, a, nažalost, nije rijedak slučaj, da izbor ortodontske naprave bude ispred konačnog rezultata koji ne bude dobar.

Suradnja

Tijekom terapije prozirnim udlagama (Invisalign terapije), udlaga bi se trebala nositi barem 22 sata dnevno. Iz usta se vadi tijekom hranjenja i održavanja oralne higijene. Ukoliko pacijent nije dosljedan, plan terapije neće se moći provesti.

Kod terapije fiksnim aparatićem, puno manje se moramo osloniti na suradnju pacijenta budući da ga pacijent ne skida i vraća u usta samostalno.

Terapija proznim udlagama za djecu (Invisalign teen) zbog povećane potrebe za suradnjom tijekom terapije i disciplinom nije toliko zastupljena te su odrasle osobe češći kandidati. Također, fiksni aparatić za zube estetski je jako dobro prihvaćen među djecom te je to još jedan od razloga zašto terapija alignerima u toj dobi (Invisalign teen) nije toliko popularna.

Cijena

Prozirni aligneri su u većini slučajeva najskuplja varijanta ortodontske terapije, a cijenu terapije prozirnim udlagama određuje kompleksnost slučaja i broj udlaga koje će se na kraju morati izraditi.

Održavanje oralne higijene prilikom nošenja alignera

Prozirna udlaga (aligner,prozirni aparatić za zube, Invisalign) pere se vodom i četkicom.

Prozirna udlaga (aligner, Invisalign) mijenja se svakih 14 dana ili češće pa ne stigne poprimiti neugodne mirise ili promijeniti boju.

Za razliku od fiksnog aparatića gdje se bravice i žice fiksno zalijepe na zube i pružaju veća područja za lijepljenje hrane po zubima, Invisalign tretman (tretman prozirnim udlagama) ne uključuje takve fiksne elemente na zubima pa to uvelike olakšava oralnu higijenu.

Za vrijeme Invisalign terapije (terapije prozirnim udlagama) pacijent na zubima ima fiksno zalijepljenje “attachmente”, izbočine na zubima koje služe kako bi se prozirna udlaga (Invisalign) bolje retinirala za zube i ispoljila pokrete koje sadrži plan terapije.

Ipak, ti “attachmenti” su obli i ne predstavljaju retencijsko mjesto za hranu.

Važno je napomenuti – aligner mora biti očišćen prije vraćanja na vaše zube i postavlja se isključivo na čiste zube.

Korisni savjeti za vrijeme Invisalign terapije (terapije prozirim udlagama)

Nošenje alignera

Najvažnija stvar koju kandidati za prozirne udlage moraju znati je da se aligneri nose stalno, cijelo vrijeme, po danu i po noći te se skidaju samo pri hranjenju i održavanju oralne higijene.

Početna bol će ubrzo nestati, a bez strpljenja, discipline i ustrajnosti, kao i u drugim stvarima u životu, rezultati će izostati.

Skidanje i stavljanje alignera

Stavljanje alignera na zube je obično lakše nego njihovo skidanje. Udlagu pozicionirajte na zube, pritisnite i kada čujete “klik”, aligner je sjeo na vaše zube.

Prilikom skidanja alignera, potrebno je krenuti od stražnjih zuba sa unutarnje strane. Udlaga se lagano odvoji od zuba na tom dijelu i nakon toga se povuče prema van i preko preostalih zuba.

Nakon par skidanja i stavljanja za svakog pacijenta ovaj postupak postane lagana rutina.

Vrijeme zamjene novih alignera

Kako sa svaka promjena prozirne udlage (Invisalign) sa sobom nosi malu količinu boli i nelagode, mudro je da se nova prozirna udlaga (Invisalign) stavi u usta neposredno prije spavanja kako bi se zubi do jutra bezbolnije prilagodili na novu prozirnu udlagu.

Zaobljivanje ruba alignera

Vrlo je moguće da će neki rub vašeg alignera biti malo oštriji i može malo “nažuljati” zubno meso te je potrebno taj dio ruba alignera malo zatupiti. To slobodno možete napraviti sa turpijom za nokte kako bi izbjegli dodatni posjet ortodontu. Ipak, u ovom postupku ne valja pretjerivati tako da ukoliko postoje nedoumice, najbolje je kontaktirati nas.

Govor tijekom nošenja alignera

Kada se prvi put stavi prozirna udlaga u usta, pacijenti često imaju dojam da ne mogu normalno izgovarati sve glasove. Ipak, nakon malo vježbe, moći ćete normalno pričati i prozirne udlage neće u tom aspektu predstavljati nikakav problem.

“Chewies”

Da bi prozirne udlage (Invisalign udlage) bolje “sjele” na zube i na taj način bolje prenijele pokrete zadane u softwareu, pacijent dobije i štapiće “chewies” koje prvih par dana nakon stavljanja novog alignera par puta dnevno gricka po minutu, dvije.

“Chewiesi” se grickaju na način da se krene sa jedne strane na stražnjim zubima i onda lagano pomiču preko prednjih zuba na drugu stranu skroz do stražnjih zuba.

Pijenje tekućine prilikom nošenja alignera

Tretman prozirnim udlagama (Invisalign tretman) sastoji se od niza prozirnih udlaga koje su izrađene procesom omekšavanja plastičnih folija toplinom i stoga je bitno tijekom nošenja udlaga ne piti ništa vruće dok su one u ustima kako se nebi deformirale.

Ukoliko se pije obojena ili slatka tekućina poželjno je izvaditi prozirne udlage (Invisalign) ili barem piti na slamku kako se ta tekućina ne bi zavukla između udlaga i zuba i na taj način obojala zube ili prouzrokovala kvarenje zuba (karijes).

Kućni ljubimci

Kućni ljubimci, pogotovo psi, jako vole miris svojih ukućana i brzo znaju pronaći i prožvakati vaše prozirne udlage (Invisalign). Savjetujem držati ih izvan njihovog dosega.

Smanjenje frekventnosti hranjenja

Budući da skidanje i stavljanje prozirnih udlaga tijekom hranjenja i provođenje oralne higijene prije povratka udlaga komplicira proces konzumiranja hrane, ljudi često smanjuju frekvenciju unosa hrane što je dobro za tjelesnu težinu i dugovječnost.

Profesor David Sinclair sa Harvard sveučilišta u Americi, koji je cijeli život posvetio proučavanju dugovječnosti je izjavio da, ukoliko bi morao izdvojiti jednu stvar nakon 20 godina istraživanja ii tisuće pročitanih studija koju bi preporučio za duži život je: “Jedite rijeđe”.

Što je IQALIGN?

IQALIGN nevidljivi aparatić - prije i poslije
IQALIGN – prije i poslije

Kako bi prevladali neke negativne strane terapija prozirim udlagama, u IQDENT ortodontskoj klinici koristimo naš sustav alignera IQALIGN.

Alignere izrađujemo u našoj klinici u Hrvatskoj i posjedujemo svu najnoviju tehnologiju koja nam je za to potrebna. IQALIGN po ničemu ne zaostaje naspram najpoznatijih stranih proizvođača alignera, dapače.

Primjer slucaja ortodoncije Iqalign prozirnim udlagama
Primjer slucaja tretiranog Iqalign prozirnim udlagama

Glavne prednosti IQALIGN sustava

prednosti IQALIGN sustava

1. Najbitnija stvar koju pacijent treba o svojem problemu dobiti je znanstveno kritičko mišljenje, bez utjecaja marketinga, prodaje ili forsiranja jednog sustava iz bilo kojeg razloga.

U slučaju IQALIGN sustava, pregled i procjenu, može li se u slučaju vaše ortodontske anomalije dobiti optimalan rezultat prozirnim udlagama, dat će vam isključivo specijalist ortodoncije Marko Grgurić .

Ako prozirne udlage nisu optimalno riješenje za vas, ponudit će vam se drugi načini rješavanja vašeg problema, što je jedino etički ispravno.

Smatramo da jedino ortodont može imati znanje za detaljno procijeniti ortodontski problem i ispravno informirati pacijenta – druge sustave često koriste zdravstveni djelatnici koji nisu prošli trogodišnji specijalistički program usavršavanja u području ortodoncije nakon fakulteta dentalne medicine.

Odbit ćemo raditi slučajeve koji vode u neuspjeh i time izazivaju frustraciju i nezadovoljstvo. S druge strane, uvijek ćemo gledati udovoljiti vašim željama gdje god je to moguće.

2. IQALIGN se u izrađuje u našoj klinici. Time smo smanjili konačnu cijenu prema našim pacijentima naspram drugih sustava i ubrzali proces izrade udlaga.

3. Sva kontrola je u našim rukama. Često se u ustima ne dešavaju pokreti koji su zadani u softwareu. U tom slučaju, ukoliko radite sa kompanijom koja proizvodi alignere za terapeute, možete potrošiti sve alignere ili broj refinmenta koji je pacijent u tom paketu “kupio”” (npr. Invisalign lite) prije zadovoljavajućeg rezultata. U Iqalign sustavu ta ograničenja NE postoje. Mi izrađujemo koliko god alignera je potrebno dok vas ne dovedemo do željenog cilja.

4. Planiranje pomaka zuba izvodi isključivo naš ortodont, dok kod drugih sustava programiranje pomaka zuba najčešće rade zubni tehničari.

5. IQALIGN može biti kombiniran u dijelu terapije s drugim vrstama ortodontskih naprava  (hibridna terapija) ovisno o kompleksnosti terapije, kako bi se nadišla biomehanička ograničenja alignera. Da bi se izbjegli kompromisni rezultati, često je potrebno razmišljati i djelovati izvan granica jednog sustava, a da to bude najprihvatljiviji načina za pacijenta.

Pošaljite nam upit

Ukoliko želite novi osmijeh i saznati koji je za vas najbolji put do njega, naručite se na pregled i konzultacije.