Skip to content

Ortodontska terapija fiksnim aparatićem

Posted byMarko Grgurić | | Posted inOrtodoncija
Ortodontska terapija fiksnim aparatićem

Zašto se odlučiti za ortodontsku terapiju?

Nepravilni zubi estetski narušavaju osmijeh. Ipak, ispravljanje zubi ne radi se samo zbog ljepote osmijeha, nego i zbog zdravstvenih razloga. Ortodontska terapija je puno više od ravnih zuba.

Nažalost, “poravnavanje zuba” bez ispravljanja i ukazivanja na nepravilan zagriz i njegove dugoročne negativne posljedice  je vrlo čest slučaj u praksi i modernom marketingu koji istinitima i privlačnima čini tvrdnje koje se dovoljno puta ponavljaju a bitne stvari bivaju prešućene.

Nepravilan zagriz sa neusklađenim prijenosom sile prilikom zagriza uzrokuje probleme kao što su nepravilno trošenje zubne cakline, povlačenje zubog mesa (recesije), nestabilnost rezultata terapije, skraćeno trajanje protetskih radova, probleme sa temporomandibularnim zglobom, parodontološke probleme i mnoštvo drugih negativnih posljedica na oralno zdravlje.

Također, pogotovo kod odraslih koji su tijekom života izgubili neke zube ili neki zubi trenutno imaju jako lošu prognozu i moraju se vaditi sada ili u skoroj budućnosti, dobro planirana ortodontska terapija s fiksnim aparatićem uz ispravljanje nepravilnog položaja zubi, može uključivati i zatvaranje vađenih zuba te se na taj način uvelike smanje ekonomski izdatci koje pacijent mora izdvojiti za svoje oralno zdravlje jer se ti prostori onda ne moraju protetski sanirati implantatima ili mostovima. Naglašavam to kao veoma bitan aspekt kojeg se ne uzima u obzir.

Što je fiksna ortodontska naprava (fiksni aparatić za zube)?

Fiksni aparatić sastoji se od bravica i žičanih lukova te modula koji učvršćuju zubne lukove na bravice. Bravice se lijepe na zube gornje i donje čeljusti i žičane lukove koji se gumicama ili tanjim žičicama pričvršćuju na bravice.

U prvim fazama terapije s fiksnim aparatićem najčešće se koriste tanke superelastične nikal-titanske žice koje izvode grubo ravnanje zubiju. Nakon toga se druge vrste žičanih lukova kojima se usklađuje zagriz, zatvaraju i otvaraju prostori zuba, mijenja angulacija zuba, formira oblik zubnog luka i drugo. Uz bravice i žice, postoji jako puno dodatnih elemenata koji se kombiniraju sa ovom vrstom terapije.

Fiksni aparatić koristi se gotovo cijelo stoljeće, najkorištenija je vrsta ortodontske terapije u svijetu i veoma se malo mijenjala od kada je izmišljena što govori u prilog kvaliteti kontrole pomaka zubiju koje ova vrsta terapije posjeduje.

Fiksna ortodontska naprava zlatni je standard u ortodonciji.

Vrste fiksnih aparatića za zube

Ono što se kroz povijest mijenjalo su materijali od kojih su žice i bravice napravljene kako bi se poboljšala biomehanička svojstava ili estetska prihvatljivost samih aparatića.

U današnje vrijeme, postoji jako veliki broj materijala od kojih su bravice napravljene što nam govori da niti jedan od materijala nije idealan i svi imaju svoje pozitivne i negativne strane.

Najzastupljeniji materijali za izradu bravica su: nehrđajući čelik (stainless steel) i keramika.

Bravice od nehrđajućeg čelika (metalne bravice)

Pozitivne strane metalnih bravica

Ortodontska terapija metalnim bravicama bila bi izbor svakog ortodonta kada bi isključili estetske kriterije. Imaju izvrsna mehanička svojstva, ne pucaju, lako se skidaju i mogu dimenzijama biti manja od keramičkih bravica (a time i ugodnija u ustima pacijenta) budući da keramika, radi pucanja, mora biti znatno deblja.

Negativne strane metalnih bravica

Gotovo jedina negativna strana, a ujedno i veliki minus (za one kojima je to bitno) je *neupitna vidljivost ovih bravica. Kako bi se zadržala mehanička svojstva a smanjila vidljivost ove vrste bravica i dao im se moderan izgled , mogu biti presvučene sa premazom bijelog zlata, kao što je to slučaj kod Iconix bravica koje koristimo u našoj klinici.

Keramičke bravice

Keramičke bravice se dijele na monokristalne (safirne) i polikristalne.

Monokristalne keramičke bravice su u potpunosti prozirne kao staklo te se kroz njih vidi boja zuba. To ih čini, sa estetskog stajališta, idealnim izborom kod pacijenata koji imaju bijele zube.

Polikristalne keramičke bravice su izrađene u jednoj nijansi bijele boje te su vidljivije na zubima od monokristalnih pa su naš izbor keramičkih bravica monokristalne (safirne) bravice.

Prednosti keramičkih bravica

Očita prednost keramičkih bravica je neuočljivost i samopouzdanje koje time daju pacijentu. Pogotovo kod odraslih pacijenata, ovaj faktor može presuditi nad drugima kada je u pitanju odabir vrste bravica.

Uz estetsku komponentu, ovo su bravice koje daju izvrsne i bez kompromisne rezultate i često ih koristimo u mnogim slučajevima.

Negativne strane keramičkih bravica

Budući da su metalne bravice u svijetu najkorištenija vrsta bravica a znatno se više ističu od keramičkih, jasno je da keramičke bravice imaju i mane naspram metalnih.

Navest ćemo neke: pucanje bravica kod dužih ortodontskih terapija, lošija mehanička svojstva – urezivanje žice u slotove bravica što može smanjiti brzinu pomaka zuba te malo produžiti ortodontsku terapiju, trošenje zuba u slučaju sudaranja sa zubima jer su otprilike 9 puta čvršće od zuba pa se bilo kakav kontakt sa zubom iz druge čeljusti mora strogo izbjegavati.

Uz sve ove mane, gotovo svaka ortodontska terapija može se izvesti i sa keramičkim bravicama uz nešto veći napor i nekada malo duže trajanje.

Također, moramo spomenuti i nešto veću cijenu naspram metalnih bravica.

Održavanje oralne higijene prilikom nošenja fiksnog aparatića za zube

oralna higijena aparatića za zube

Budući pacijent tijekom nošenja fiksnog aparata za zube ima na zubima žice bravice koje se lijepe na početku terapije i pacijent ih sam ne može skinuti, održavanje oralne higijene je nešto zahtjevnije budući da postoji veći broj retencijskih mjesta gdje se hrana može zadržati na zubima. Stoga, potrebno je uložiti malo više truda kako bi postigli optimalnu higijenu no ništa strašno.

Korištenjem četkice i kaladonta, i zubnog konca ili interdentalne četkice, zubi mogu i moraju ostati zdravi i čisti kao i prije početka ortodontske terapije.

Četkica za zube i kaladont

Idealno je koristiti mekanu četkicu kojom se zubi mogu dobro oprati a da pritom ne dođe do traume zubnog mesa.

Potrebno je imati na umu da je najprljaviji dio zubiju koji nije podložan samočišćenju spoj zuba sa zubnim mesom. To područje se može vrlo efikasno očistiti vibrirajućim pokretima na način da se vlakna četkice usmjere pod 45 stupnjeva na prijelaz zuba na zubno meso.

Konac za zube i interdentalne četkice

set za oralnu higijenu

Kako žica koja spaja dvije bravice onemogućuje prolazak običnog zubnog konca do spoja dva zuba, interdentalne četkice su puno jednostavnije za koristiti tijekom nošenja fiksnog ortodontskog aparatića za zube. Ipak, pacijenti koji su naučili na zubni konac, mogu odahnuti jer postoji specijalizirani zubni konac koji je izrađen u komadima koji na jednoj strani imaju zadebljanje s kojim se prođe između žice i zuba i kasnije nesmetano očisti prostor između dva zuba (interdentalni prostor) kao i sa običnim koncem.

Potrebno je istaknuti da je čišćenje interdentalnog prostora često zanemareno, a od iznimne je važnosti tijekom nošenja fiksnog aparatića, kao i kod ljudi koji nisu u bilo kakvoj vrsti ortodontske terapije, budući da se karijes koji se u tom prostoru razvije često vidi tek kada je poprilično uznapredovao.

Boli li nošenje fiksnog aparatića za zube?

Tijekom ortodontske terapije fiksni ortodontski aparat, ukoliko je ispravno podešen, producira kontinuirane blage sile koje su idealne za ispravljanje nepravilnog položaja zuba. Takve sile uzrokuju blagu bol na zagriz i nelagodu koja se manifestira najviše kada se fiksni ortodontski aparat prvi puta postavi u usta i na svakoj idućoj kontroli je manja ili je uopće nema ovisi o biomehanici koja je u tom trenutku primjenjena.

Postoji li dobna granica za ispravljanje zubi fiksnim aparatićem?

Ortodontska terapija kod djece nešto brže napreduje nego u odraslih zbog brže pregradnje kosti i većeg broja stanica koje u tome sudjeluju ali ne postoji dobna granica za promijeniti položaj zubi i odlični rezultati se mogu postići u svim dobnim skupinama.

Kako do fiksnog ortodontskog aparatića?

Ako vam je potrebno ispravljanje zubi i imate želju nositi prozirni aparatić, sve što trebate je kontaktirati nas i zakazati pregled na lokaciji: Ortodont Zagreb.

Specijalist ortodoncije Marko Grgurić će na prvom pregledu saslušati vaš razlog dolaska, želje i preferencije po pitanju odabira ortodontske naprave. Kada god je to moguće, dajemo sve od sebe da omogućimo pacijentu idealan rezultat na kraju terapije sa vrstom naprave koja mu je prvi izbor.

Pošaljite nam upit

Stojimo vam na raspolaganju.

One comment on “Ortodontska terapija fiksnim aparatićem”

Comments are closed.