Skip to content

Ortodontska terapija

Posted byMarko Grgurić | | Posted inOrtodoncija
Ortodontska terapija

Što je ortodoncija?

Ortodoncija je specijalizacija u sklopu dentalne medicine kojom se rješavaju problemi nepravilnog položaja zubi i čeljusti.

Vrlo vidljiv efekt ortodontske terapije svakako je onaj estetski. Ipak, zdravstveni i funkcionalni dio ortodontske terapije je nešto što je potrebno približiti pacijentu i u doba “šume” neprovjerenih informacija koje su dostupne putem različitih medija najčešće je zanemaren. Razlog toga je jer estetika dobro “prodaje” uslugu.

Ortodontska terapija – aparatići za zube

Ortodontska terapija je medicinski tretman uz pomoć kojeg se postižu ravni zubi, idealna vidljivost zuba pri osmijehu, uravnotežen profil lica, pravilan odnos gornje i donje čeljusti i zubnih lukova te pravilan zagriz i odnos zuba s kosti koja ga okružuje. Ovo su ciljevi kojima se treba voditi svaki dobar specijalist ortodoncije.

pacijentica prije i poslije ortodontske terapije u IQDENT
Prije / Poslije ortodontske terapije

U današnje vrijeme često se pod ortodontskom terapijom “prodaju” različita brza rješenja i novi sustavi ortodoncije koji u suštini zanemaruju funkcionalni i zdravstveni aspekt ortodontske terapije. U prijevodu samo ravnaju zube.

Problemi koji se u tom slučaju događaju su nestabilnost rezultata dotične ortodontske terapije, estetika lica i osmijeha koja nije idealna kao i neuravnotežen profil lica. Uz to problemi temporomandibularnog zgloba, nepravilno trošenje tvrdih zubnih tkiva (cakline i dentina), povlačenje zubog mesa (recesije), problemi parodontnog sustava i mnoštvo drugih negativnih posljedica na oralno zdravlje.

povlacanje zubnog mesa - recesija
Recesije

Sve prethodno navedeno rezultat je neadekvatno provedene ortodontske terapije, a čije se posljedice nažalost vide tek nekoliko godina nakon završetka. Naglasak je da se ove promjene događaju sporo i neprimjetno, ali kada se jednom dogode, iznimno ih je teško sanirati i vrlo često zahtjevaju skupe i kompleksne zahvate.

U ortodontskoj terapiji koristimo razne vrste ortodontskih naprava (ortodontski aparat).

Vrste aparatića za zube

Postoje različite vrste ortodontskih rješenja. Najčešće ih dijelimo na fiksne i mobilne. Fiksno ortodontsko rješenje postavlja i skida isključivo ortodont, dok one mobilne pacijenti mogu sami skidati i stavljati.

postavljanje fiksne ortodontske naprave
Postavljanje fiksne ortodontske naprave
mobilna ortodotnska naprava iqalign
Mobilna ortodontske naprava iqalign

Koju vrstu aparatića za zube odabrati?

Nekoliko je faktora koji ovise o mogućnosti izbora aparatića za zube, a neki od njih su: dob pacijenta, vrsta anomalije i opće zdravstveno stanje pacijenta, dok će ortodont predložiti onu vrstu koja će biti idealna za svakog pojedinog pacijenta.

Od čega se sastoji ortodontska terapija?

Ortodontsku terapiju čini nekoliko faza koje kronološki čini prvi pregled i samo postavljanje aparatića, redovni kontrolni pregledi, aktivna terapija te vrijeme retencije; odnosno perioda nakon aktivne terapije.

Prvi ortodontski pregled

Nakon što dođete na prvi pregled procijenit ćemo jeste li kandidat za ortodontsku terapiju. Ukoliko jeste, dogovaramo vrijeme ortodonstke terapije koja vrsta će najviše pomoći vama te koje su sve dijagnostičke metode potrebne prije početka aktivne terapije.

jeli je kasno za aparatic u dvadesetima
Je li kasno za aparatic u dvadesetima?

Plan ortodontske terapije utvrđuje se još uz pomoć dodatne dijagnostike, ali je najčešće moguće procijeniti vrijeme trajanja terapije kao i ukupne troškove. U dijagnostičke postupke spadaju ekstraoralne i intraoralne fotografije, uzimanje otisaka ili skeniranje te izrada studijskih modela, RTG snimke kao što su ortopantomogram, LL kraniogram i CBCT 3D snimka čeljusti.

Prvi posjet ortodontu

Prvi posjet ortodontu potrebno je napraviti u dobi od šeste godine života. To je najranija dob kada se u nekim slučajevima treba krenuti s ortodontskom terapijom. Nakon tog pregleda, ukoliko ne postoji potreba za ortodontskom terapijom, ortodont procjenjuje nakon koliko vremena je potrebno obaviti idući pregled kako bi se, ovisno o potrebama, pravovremeno reagiralo.

Je  li je kasno za aparatić u dvadesetima?

Ortodontsku terapiju moguće je provesti u bilo kojoj životnoj dobi. Neovisno jesu li pacijenti odrasle osobe ili djeca primjerice od šest godina tako da ne postoji dobno ograničenje. Međutim, naglasili bismo da je plan i vrstu terapije potrebno prilagoditi dobi čovjeka.

U dvadesetim godinama, dobra ortodontska terapija je najčešće najbolji put ka lijepom osmijehu i optimalnoj funkciji zuba bez brušenja zuba i drugih invazivnih metoda.

Ortodontska terapija kod odraslih pacijenata

Kada je riječ o odraslim pacijentima dobro planirana ortodontska terapija vrlo često može ponuditi manje invazivan, ekonomski povoljniji, više estetski i funkcijski bolji pristup različitim problemima u dentalnoj medicini.

U odrasloj dobi najčešće koristimo fiksne ortodontske naprave i alignere. Izbor između ova dva sistema ovisi o vrsti pokreta zuba koju treba izvesti u ustima pacijenta.

Iako se radi o potpuno drugačijem biomehaničkom sustavu sila koji je produciran od strane ova dva različita sustava, postoje pokreti zuba koje se zadovoljavajuće mogu izvesti sa oba sistema. Ipak, neki pokreti su puno više predvidljiviji sa jednim tipom sustava, najčešće fiksnim aparatićem za zube.

Kada god je to moguće, slušamo želje pacijenta i odabiremo sistem koji je njihov favorit. Ipak, kada bi to bilo nauštrb rezultata terapije, tada moramo predložiti drugu vrstu naprave kao optimalno riješenje bez kompromisa.

Dobru ortodontsku terapiju prati idealna vidljivost i odnos zubnog mesa i zuba pri osmijehu, manja potreba brušenja zuba, zatvaranje prostora izgubljenih zuba zdravim zubima pacijenta, uspravljanje i pozicioniranje zuba idealno na kost u kojoj se nalaze.

sedmice na mjestu šestica
Sedmice na mjestu šestica

Za više takvih primjera posjetite galeriju naših radova.

Što kada ortodontska terapija završi?

Nakon što ortodontska terapija završi, upućujemo Vas u retencijski proces kako bi se vaši zubi zadržali u idealnoj poziciji.

Ispravljanje nepravilnog položaja zubi samo je jedan kratak period u životu tijekom kojeg su zubi kontrolirano pomicani sustavom sila produciranim nekom vrstom ortodontske naprave. Na kraju terapije zubi su ponovno pod utjecajem sila jezika, obraza, usnica te gingivnih vlakana koje su prisutne u usima čitav život i zubi se u čeljusti , kao mrtvo tkivo, pozicioniraju prema djelovanju tih sila.

Stoga je nakon terapije bitno koristiti neku vrstu naprave kako bi se zadržao ispravljeni položaj zubi.

Najkritičniji period nakon terapije za zadržati zube u željenoj poziciji je godinu dana nakon završetka terapije jer se u tom periodu ponovno stvara čvrsta kost okolo zuba koja je u bila remodelirana dok je trajala terapija. Nakon tog perioda, položaj zuba se može promjeniti, ali puno sporije.

U našoj klinici kod pacijenata koji su završili ortodontsku terapiju najčešće koristimo fiksne i mobilne retainere skupa kako bi osigurali ispravljeni položaj zuba u čeljusti budući da obje vrste retainera imaju svoje prednosti i mane.

Prednost fiksnog retainers za zube je da nećete morati razmišljati o njemu, već je retainer cijelo vrijeme zalijepljen na vaše zube s unutarnje strane i vrlo brzo zaboravljate da ga uopće imate.

Mana ove vrste retainera je da se dio retainera može odlijepiti kao i moguće puknuće žica, a da to zapravo ne primjetite te se za to vrijeme zubi mogu pomaknuti.

Također, ova vrsta retainera najčešće obuhvaća samo prednja 4 ili 6 zuba dok preostali zubi nisu osigurani od nepoželjnih pomaka. Ovo je vrlo važno u slučajevima kada su se zubi u stražnjim dijelovima čeljusti intenzivno pomicali tijekom terapije. Primjerice, ovo je čest slučaj kod zatvaranja bezubnih prostora.

Fiksni retainer
Fiksni retainer

Mobilne retainere za zube najčešće koristimo u obliku ESSIX tip udlaga koje su prozirne i tanke te su vrlo prihvaćene kod pacijenata.

Prednost ove vrste retainera  je što obuhvaća sve zube, čime se osigurava pozicija i prednjih i stražnjih zubi. 

Mana ove vrste retainers najviše leži u ne pridržavanju uputa od strane pacijenta što rezultira ponovnim pomicanjem zubi.

essix retainer
Essix

Važnost oralne higijene

Važnost pravilnog četkanja zuba je apsolutni prioritet. Kako bi se to odradilo ispravno, potrebno je koristiti četkicu za zube, pastu za zube i neko dodatno sredstvo za interdentalnu higijenu kao što je zubni konac ili interdentalna četkica.

interdentalne četkice
Interdentalne četkice

Često čujemo od pacijenata kako se boje da će aparatić pokvariti zube, što je zapravo zabluda.

Činjenica je da je oralna higijena nešto kompliciranija tijekom nošenja raznih vrsta ortodontskih naprava, ali je svakako moguće dobro prati zube i držati ih savršeno zdravima tokom cijelog perioda terapije.

Samo u slučaju neadekvatne oralne higijene, kao i kod ljudi koji ne nose nikakvu vrstu ortodontske naprave, zubi će se pokvariti. Stoga, ukoliko provodite pravilnu i redovnu oralnu higijenu, straha nema. Vaši zubi bit će zdravi i po završetku ortodontske terapije.

Pošaljite nam upit

Ukoliko želite novi osmijeh i saznati koji je za vas najbolji put do njega, naručite se na pregled i konzultacije.