Skip to content
Studij slučaja Galerija-ortodoncija-prije-i-poslije-Josipa-Jureta

Detalji slučaja

Kategorija

Ortodoncija

Prije / Poslije

Prikaz rada prije i poslije

pacijentica Josipa Jureta - prije pacijentica Josipa Jureta - poslije

Opis slučaja

Jaka generalizirana zbijenost i impaktirani očnjaci.

U ovom prikazu slučaja imamo primjer jake generalizirane zbijenosti u gornjem i donjem zubnom luku i manjak prostora za nicanje impaktiranih „blokiranih“ gornjih i donjih očnjaka na svoju poziciju. Ukupna veličina zuba puno je veća od veličine kosti čeljusti gdje zubi trebaju biti postavljeni.

Slika pacijenta prije i poslije od naprijed

Prostor za izravnati zube ortodontskom napravom (neovisno o vrsti ortodontske naprave) može se dobiti na 3 načina: širenjem zubnih lukova, minimalnim sužavanjem širina zuba metodom „air rotor strippinga“ i ekstrakcijom zuba. Iako širenje zubnih lukova zvuči najbolje i najlakše ga je napraviti, posljedice prekomjernog pomicanja zuba prema van i naprijed ima za dugoročnu posljedicu povlačenje kosti i zubnog mesa na proširenim zubima što ih sa zdravstvenog stajališta stavlja u lošiji položaj nego što su bili na početku ortodontske terapije.

Ovaj kriterij je biološki i jednak je za bilo koju vrstu ortodontskih naprava, bilo prozirne udlage, samoligirajuće ili konvencionalne bravice. Nažalost, postoji moda da se svakom novom ili „recikliranom“ napravom pokušava zanemariti ovaj kriterij, a posljedice nepoštivanja ovog kriterija vide se najčešće tek par mjeseci ili godina nakon ortodontske terapije.

Sveobuhvatnom analizom slučaja (analiza studijskih modela, fotografija, ortopantomograma i LL kraniograma) izračunato je da se širenjem zubnih lukova i „air rotor strippingom“ ne može dobiti dovoljno prostora kako bismo smjestili sve zube u zubnih luk i usput ih zadržali na povoljnoj poziciji s obzirom na poziciju u kosti, što nam je bitno radi dugoročnog zdravlja zuba.

Kraniogram i ortopan pacijentice

Pristupilo se vađenju četiri prva premolara („četvorke“). Time smo osigurali prostor za nicanje impaktiranih („blokiranih“) očnjaka i kasnije ih, kao i druge zube, fiksnom ortodontskom napravom („fisknim aparatićem“) postavili u idealnu poziciju.

slika pacijentice prije i poslije iz profila

Na fotografijama završetka ortodontske terapije fiksnom ortodontskom napravom vidi se da su zubi postavljeni u idealnu okluziju, kao i zdravo zubno meso, budući da zube nismo prekomjerno širili da bismo dobili prostor.

Na fotografijama profila lica prije i poslije može se vidjeti kako profil lica i estetika usnica nisu niti malo narušeni vađenjem 4 zuba zbog pravilne dijagnostike i korištene biomehanike.

Ispunjeno je svih 6 ključeva Andrewsove normalne okluzije na kojima uvijek inzistiramo, od kojih su osnovni za dugoročnu stabilnost, zdravlje i idealnu funkciju žvakanja: poklapanje gornje i donje sredine zubnog luka, gornji očnjaci su postavljeni iza donjih očnjaka u klasi I, gornji sjekutići su “naslonjeni” na donje sjekutiće i vertikalno ih prelaze idealnom visinom od 2 do 3 milimetra, odsutstvo rotacija zuba i zatvoreni su svi prostori između zuba.