Skip to content
Studija slučaja Profil i studija slučaja pacijenta Marka Malenice

Detalji slučaja

Kategorija

Ortodoncija

Prije / Poslije

Prikaz rada prije i poslije

pacijentic Marko prije pacijent Marko -  poslije

Opis slučaja

Progenija i odnos klase III (donja čeljust i zubi su nepravilno postavljeni ispred gornjih zuba) s prisilnim zagrizom, obostrani križni zagriz (gornji stražnji zubi su postavljeni nepravilno-iznutra naspram donjih), potrošenost prednjih zuba, duboki zagriz, predprotetska priprema.

Slika pacijenta prije i poslije od naprijed

Ovaj slučaj pokazuje posljedice nepravilnog zagriza, a to su u ovom slučaju potrošenost i vertikalno skraćivanje prednjih zuba. Kako su se zubi trošili, tako su i kompenzatorno izrastali, što je za posljedicu imalo i stvaranje „gummy smilea“. „Gummy smile“ je stanje povećane vidljivosti gingive iznad gornjih zuba pri osmijehu.

Slika pacijenta prije i poslije od naprijed

Nakon obrade svih dijagnostičkih podataka, uzevši u obzir nagibe sjekutića i mogućnost okludiranja u bridni zagriz, napravljen je plan terapije koji je uključivao fiksnu ortodontsku napravu monokristalnim bravicama bez ortognatske kirurgije. Veliki izazov bio je postaviti zube u idealne odnose kako bi se potrošena zubna masa mogla protetski nadomjestiti u idealnoj okluziji koja će stvoriti preduvjet dugoročno dobroj prognozi protetskog rada.

Također, gornje prednje zube trebalo je podići prema gore kako bi se smanjila vidljivost zubnog mesa pri osmijehu. Kao što se može vidjeti na slici nakon, ortodontska terapija je omogućila izvrsnu protetsku rehabilitaciju te su svi ciljevi uspješno postignuti. Ortodontsku terapiju odradio je ortodont – Marko Grgurić, a protetsku rehabilitaciju, izvrsni doktor dentalne medicine usavršen za estetsku stomatologiju Željko Kovač