Skip to content
Studija slučaja Đurin Leo - slutija slučaja

Detalji slučaja

Kategorija

Ortodoncija – Generalizirana zbijenost, obrnuti pregriz, distopija više zuba

Prije / Poslije

Prikaz rada prije i poslije

Poslije terapije pacijenta Đurine Prije terapije pacijenta Đurine

Opis slučaja

Pacijent se javlja sa problemom generalizirane zbijenosti u gornjem i donjem zubnom luku i obrnutim pregrizom gornje lijeve „dvojke“.

Pacijent đurim - prije i poslije rada

Prostor za izravnati zube ortodontskom napravom (neovisno o vrsti ortodontske naprave) može se dobiti na 3 načina: širenjem zubnih lukova, minimalnim sužavanjem širina zuba metodom „air rotor strippinga“ i ekstrakcijom zuba. Iako širenje zubnih lukova zvuči nabolje i najlakše ga je napraviti, posljedice prekomjernog pomicanja zuba prema van i naprijed ima za dugoročnu posljedicu povlačenje kosti i zubnog mesa na tim zubima, što ih sa zdravstvenog stajališta stavlja u lošiji položaj nego što su bili na početku ortodontske terapije.

LL Kraniograma pacijenta Đurin

Sveobuhvatnom analizom slučaja (analiza studijskih modela, ortopantomograma i LL kraniograma) izračunato je da je najoptimalniji način dobivanja prostora za izravnat zube a da ih ne poguramo izvan kosti je vađenje 4 premolara.

Slučaj je završen u idealnoj okluziji gdje su gornji sjekutići naslonjeni na donje, sredine zubnih lukova se poklapaju, gornji očnjaci sjedaju iza donjih očnjaka u idealnoj klasi I, zubi su poredani u idealnim lukovima a ispravljen je obrnuti pregriz gornje lijeve „dvojke“. Razina kvalitete okluzije u kojem je završen ovaj slučaj jedan je od bitnijih preduvjeta za dugoročnu stabilnost dobivenog rezultata.