Skip to content
Studij slučaja Pacijentica - Varga - profilna

Detalji slučaja

Kategorija

Ortodoncija – Generalizirana zbijenost i duboki zagriz

Prije / Poslije

Prikaz rada prije i poslije

pacijentica Varga - prije pacijentica Varga -  poslije

Opis slučaja

Pacijentica se javlja s problemom generalizirane zbijenosti u gornjem i donjem zubnom luku i dubokim zagrizom. Prostor za izravnati zube ortodontskom napravom (neovisno o vrsti ortodontske naprave) može se dobiti na 3 načina: širenjem zubnih lukova, minimalnim sužavanjem širina zuba metodom „air rotor strippinga“ i ekstrakcijom zuba. Iako širenje zubnih lukova zvuči najbolje i najlakše ga je napraviti, posljedice prekomjernog pomicanja zuba prema van i naprijed ima za dugoročnu posljedicu povlačenje kosti i zubnog mesa na tim zubima, što ih sa zdravstvenog stajališta stavlja u lošiji položaj nego što su bili na početku ortodontske terapije.

Nikoleta Varga prije i poslije od profilna slika razlika prije i poslije

Sveobuhvatnom analizom slučaja (analiza studijskih modela, ortopantomgorama i LL kraniograma) izračunato je da se dovoljno prostora može dobiti blagim širenjem zubnih lukova i uz sužavanje širina zuba metodom air rotor strippinga. Air rotor stripping je sigurna metoda, korištena u ortodonciji dugo vremena. Napravljeno je više studija dugoročnih posljedica ove metode i nisu pronađene nikakve štetne posljedice na zube čija se širina na jednoj plohi smanjila manje od 0.3 milimetra. Iako se radi o vrlo malom iznosu, u svakom zubnom luku postoji 14 zuba koji imaju 2 plohe koje se mogu suziti te se ovom metodom u jednom zubnom luku može dobiti 8.4 milimetara prostora.

Na mjestu donjeg drugog lijevog pretkutnjaka koji je bio izgubljen prije početka ortodontske terapije ostavljen je prostor za protetsku rehabilitaciju izgubljenog zuba. Slučaj je završen u idealnoj okluziji gdje su gornji sjekutići naslonjeni na donje, sredine zubnih lukova se poklapaju, gornji očnjaci sjedaju iza donjih očnjaka u idealnoj klasi I te je ispravljen duboki zagriz.