Skip to content

Gumica za aparatić

Posted byMarko Grgurić | | Posted inOrtodoncija
Gumice za aparatić

Čemu služe ortodontske gumice?

Postoji više vrsta gumica koje koristimo tijekom ortodontske terapije. Svima je zajedničko da kada su rastegnute, elastična potencijalna energija gumice koja se želi vratiti u nerastegnuti oblik producira silu koja vrši pritisak na zube i izaziva pomak zuba. U ovom blogu pokušat ću pojasniti njihovu svrhu, mehanizam djelovanja i napraviti njihovu podjelu.

Vrste gumica u ortodonciji

Gumice za aparatić možemo podijeliti na one koje stavlja pacijent i one koje stavlja ortodont tijekom ortodontske kontrole te ih pacijent ne skida.

Gumice za aparatić za zube koje stavlja i skida ortodont

Kada pričamo o ovoj vrsti gumica najčešće se misli na gumice koje se stavljaju na bravice kako bi ih privezale na žičani luk – gumene vezilice.

Gumice za aparatić za zube koje stavlja i skida ortodont
Gumice za aparatić za zube

Na ovoj fotografiji fiksnog aparatića za zube vidimo plavu gumenu vezilicu koja pričvršćuje žičani luk za bravicu na gornjoj desnoj “jedinici” dok je bravica na lijevoj jedinici bez gumene vezilice. Bravica i žičani luk mogu se povezati i žičanim vezilicama kao što je to na ovoj fotografiji napravljeno na gornjem desnom lateralnom sjekutiću (dvojka).

Druga najčešće korištena vrsta gumice za aparatić koju stavlja i skida ortodont je gumeni lanac (powerchain). To je vrsta gumice koja se rastegne između više zuba ili zuba i koštanih sidrišta (mini implantata).

Budući da gumice imaju tendenciju skupiti se nazad u nerastegnuti oblik, zubi koji su privezani na ovim gumicama imaju jednaku tendenciju skupiti se.

gumeni lanac - vrsta gumice za aparatić
Gumeni lanac

Na fotografiji iznad vidimo rastegnuti plavi gumeni lanac u gornjoj čeljusti koji rastegnut preko bravica zalijepljenih na zube i služi za zatvaranje prostora između gornjih “jedinica”. U donjoj čeljusti su prostori zatvoreni pa zubi na sebi imaju bravice s gumenim vezilicama a ne gumeni lanac.

rastegnuti plavi gumeni lanac aparatića za zube

Na fotografiji fiksnog aparatića iznad vidimo sive gumene lance koji spajaju zube za koštana sidrišta na nepcu prilikom kompleksne ortodontske terapije.

Gumene vezilice i gumeni lanci mogu biti u svim kombinacijama boja. Djeca najčešće vole da su im zubi šarolike boje dok odrasli najčešće biraju prozirne gumice.

Gumice za aparatić koje skida i stavlja pacijent

Gumice koje skida i stavlja pacijent najčešće povezuju gornju i donju čeljust (intermaksilarne gumice) iako se mogu koristiti i tako da spajaju zube u istoj čeljusti (intramaksilarne gumice).

Kako pacijenti sami skidaju i stavljaju ove gumice, najvažnija stvar je da se zbilja pridržavaju uputa korištenja.

Jednako kao i gumice za aparatić koje se stavljaju od strane ortodonta, ove gumice se rastegnu i zakače na zube te svojom tendencijom da se vrate u nerastegnuti oblik produciraju silu koja onda pomiče zube u različitim smjerovima.

Ova gumice mogu se nositi zajedno sa fiksnim aparatićem za zube ali isto tako i s prozirnim alignerima.

gumica na aligneru za zube
Primjer nošenja gumica sa alignerima (prozirnim udlagama). Gumice su rastegnute između gornjih i donjih zuba i ispravljaju zagriz

Najčešće vrste intermaksilarnih gumica

Intermaksilarne gumice klase II
Primjer intermaksilarnih gumica klase II
Primjer intermaksilarnih gumica klase II uz fiksni aparatić (metalne bravice)
Primjer intermaksilarnih gumica klase III sa prozirnim udlagama IQALIGN
Primjer intermaksilarnih gumica klase III sa prozirnim udlagama IQALIGN

Ovo je najčešća vrsta intermaksilarnih gumica koju pacijenti nose. Gumice se rastegnu od gornjih očnjaka do donjih “šestica” i djeluju na način da guraju donje zube prema naprijed a gornje prema nazad.

Intermaksilarne gumice klase III
Primjer intermaksilarnih gumica klase III uz fiksni aparatić za zube
Primjer intermaksilarnih gumica klase III uz fiksni aparatić za zube (metalne bravice)

U ovom slučaju gumice se rastegnu od donjih očnjaka do gornjih “šestica” i djeluju na način da guraju donje zube prema nazad a gornje prema naprijed.

Intermaksilarne gumice za vertikalnu dimenziju
Primjer intermaksilarnih gumica klase za vertikalnu dimenziju uz fiksni aparatić za zube (metalne bravice)
Primjer intermaksilarnih gumica klase za vertikalnu dimenziju uz fiksni aparatić za zube (metalne bravice)

Ova vrsta djeluje na način da približava gornje zube donjima. Postoji više alternativa od kojeg do kojeg zuba se kače ove gumice a najčešće je to oblik trokuta koji uključuje gornji i donji očnjak i donji prvi premolar (kao na fotografiji iznad).

Važnost intermaksilarnih gumica

Važno je da nošenje intermaksilarnih gumica tijekom terapije nošenja aparatića bude točno prema uputama ortodonta kako bi se dobio najbrži rezultat.

Vrijeme nošenja aparatića ovisi o planiranom potrebnom pomaku zuba u sklopu terapije. Vrlo rijetko, ako su odnosi zuba na početku terapije dobri, nošenje uopće nije potrebno. U većini slučajeva tijekom ortodontske terapije potrebno je poraditi na usklađivanju odnosa zuba gornje i donje čeljusti (zagriz) te se pacijent informira o načinu korištenja intermaksilarnih gumica. Najčešće, potrebno je nositi gumice par mjeseci.

Gumice se trebaju nositi cijelo vrijeme, po danu i po noći s tim da se skidaju samo prilikom jela i pranja zubi kako bi proizvele kontinuirane sile potrebne kako bi se zubi najefikasnije pomicali. Dužina tog perioda uvelike ovisi o dosljednosti pacijenta. Ako će pacijent tijekom dana malo nositi pa malo ne nositi gumice, može proći dugi vremenski period a da napredak izostane ili bude jako mali. Ovisno o tome ovisi i ukupna dužina nošenja aparatića.

Nošenje gumica može biti blago bolno i nelagodno ali je intenzitet toliko mali da se pacijenti jako brzo priviknu. Ipak, kao i tijekom cijelog perioda nošenja aparatića, treba biti discipliniran i imati volju za uspjehom. Ako to izostane, izostati će i idealan rezultat terapije što nikome ne ide u korist.

Kada ostanete bez gumica, ili ako ih izgubite a niste u mogućnosti posjetiti ortodonta, možete ih kupiti u ljekarnama. Važno je pritom paziti na promjer i jačinu gumice a za to treba kontaktirati ortodonta kako bi sile koje djeluju na zube bile optimalne.