Skip to content
Studija slučaja Patrik Varga

Detalji slučaja

Kategorija

Zatvaranje prostora izgubljenih donjih „šestica“, zbijenost, obrnuti pregriz gornje lijeve dvojke

Prije / Poslije

Prikaz rada prije i poslije

Pacijent Patrik prije Pacijent Patrik poslije

Opis slučaja

Pacijent se javlja sa problemom zbijenosti u gornjem zubnom luku, distopijom i obrnutim pregrizom gornje lijeve „dvojke“ i sa izgubljenim donjim prvim kutnjacima ( „šesticama“ )

Patrik Varga profilna slika razlika prije i poslije

Prostor za izravnat zube ortodontskom napravom (neovisno o vrsti ortodontske naprave) može se dobiti na 3 načina: širenjem zubnih lukova, minimalnim sužavanjem širina zuba metodom „air rotor stripinga“ i ekstrakcijom zuba. Obradom dijagnostičkih podataka, ustanovljeno je da se dovoljno prostora za rješavanje zbijenosti može dobiti blagim širenjem lukova i „air rotor stripingom“.

Air rotor striping je sigurna metoda, korištena u ortodonciji dugo vremena. Napravljeno je više studija dugoročnih posljedica ove metode i nisu pronađene nikakve štetne posljedice na zube čija se širina na jednoj plohi smanjila manje od 0.3 milimetra. Iako se radi o vrlo malom iznosu, u svakom zubnom luku postoji 14 zuba koji imaju 2 plohe koje se mogu suziti te se ovom metodom u jednom zubnom luku može dobiti 8.4 milimetara prostora.

Ono na što smo posebno ponosni je rješavanje problema izgubljenih donjih „šestica“ našeg 17 godišnjeg pacijenta. Umjesto uvriježenog mišljenja mnogih pacijenata i doktora dentalne medicine kako je jedino rješenje za izgubljeni zub zubni most ili zubni implantat, ovo je još jedan u nizu slučajeva gdje smo pokazali naš način rješavanja problema – ortodontsko zatvaranje bezubog prostora uz pomoć privremenog koštanog sidrišta (mini implantata) uz završavanje slučaja u idealnoj okluziji.

Ortopan Patrika Varge prije i poslije

Prednost ovog pristupa naspram zubnih mostova ili implantata je mnogobrojna, pogotovo kod mladih osoba.

Za izradu zubnih mostova potrebno je pobrusiti zdravu caklinu barem dva susjedna zuba kako bi se jedan zub nadoknadio. Također, zubni most se kroz život mora mijenjati što zahtjeva dodatno brušenje prepariranih zuba uz ponovni ekonomski trošak. Također, održavanje idealne oralne higijene kod zubnih mostova je teže nego kod prirodnih zuba.

Zubni implantat popularno je rješenje nadoknade izgubljenih zuba. Ipak, za zubni implantat potrebno je imati dovoljno kosti u sve tri dimenzije prostora a ako su zubi izvađeni prije više godina onda to najčešće nije slučaj. Također, ugradnja zubnog implantata kod mlađih osoba se najčešće odgađa do 21. ili 22. godine kako bi promjene u vertikalnom rastu kosti bile što manje. Ipak, one se i nakon te dobi događaju, različito od pojedinca do pojedinca i onda je potrebno prilagođavanje dužine krune implantata i druge prilagodbe. Sve to, naravno, iziskuje više posjeta doktoru dentalne medicine i ekonomske izdatke. Higijena dentalnog implatata zahtjeva veću posvećenost od higijene prirodnog zuba.

Mini implantat pacijenta Patrika

Ortodontsko zatvaranje bezubog prostora uz pomoć mini implantata jedna je od stvarnih nedavnih revolucija koje je postalo moguće njihovom primjenom. Nekada, ovisno o sidrišnim potrebama, bezube prostore je moguće zatvoriti i bez koštanih sidrišta. Mini implantati su maleni vijci promjera 1.6 do 2mm a dužine od 6 do 17mm koji omogućuju ostvariti pomake zuba koje želimo bez da se sidrimo na zube koje ne želimo pomaknuti. Nakon što zube pomaknemo u željenu poziciju, mini implantati se vade van a pacijent na mjestima izgubljenih zuba ima svoje prirodne zdrave zube. Jedina mana ovog načina je nešto duže trajanje ortodontske terapije dok je sa biološke i ekonomske strane ovo rješenje izbor broj 1. U ovom slučaju, naš pacijent je dobio novu priliku za svoje zube i uz pravilno održavanje svojih prirodnih zuba, neće više nikada imati potrebu za bilo kakvim dentalnim zahvatima.

Slučaj je završen u idealnoj okluziji gdje su gornji sjekutići naslonjeni na donje, sredine zubnih lukova se poklapaju, gornji očnjaci sjedaju iza donjih očnjaka u idealnoj klasi I te je ispravljen obrnuti pregriz gornje lijeve „dvojke“.